33 százalékos

2021.04.24. 14:30

Növekedés a használt autók piacán

A kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a használtautó-piacon, a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz képest pedig csaknem 1 millió forintos, 33,2 százalékos a drágulás.

Korondy Tamás

Nőtt a használt autók iránti kereslet a tavalyi év hasonló időszakához képest

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ország legismertebb internetes, használt járművek piacaként üzemelő portál, a hasznaltauto.hu idén az első negyedévben 35 százalékkal, márciusban már csaknem 39 százalékkal több keresést regisztrált, mint tavaly ilyenkor. Tavaly márciusban és áprilisban az autópiac egészével a hasznaltauto.hu felületén indított keresések száma is viszszaesett, de az érdeklődők és a vásárlók már májusban visszatértek, és számuk azóta is csak nőtt.

A mostani nagyobb kereslet csak az egyik árfelhajtó tényező, a forint tavalyi árfolyamváltozása miatt az új autók ára, valamint a külföldi használtautó-beszerzés is megdrágult – így magyarázta a portál az ezzel kapcsolatban kiadott a közleményben Katona Mátyás, a hasznaltauto.hu szakértője.

Ugyanakkor hozzátették, a kereslet növekedése ellenére a tulajdonosváltások még mindig elmaradnak a tavalyi számokhoz képest. Az első negyedévben az import 18 százalékos csökkenése mellett a hazai tulajdonosváltások száma csak 4,2 százalékos elmaradást mutatott, a közlemény szerint így még mindig az látható, hogy a hazai magánvásárlók legfontosabb bázisának az itthoni gépjárműkínálat számít.

Az autós online piactéren érezhető az is, hogy a koronavírus-járvány hatására a személyes mobilitás felértékelődött, és olyan vevők jelentek meg a piacon, akik korábban nem tudtak vagy nem akartak saját autót vásárolni.

Nőtt a használt autók iránti kereslet a tavalyi év hasonló időszakához képest
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel párhuzamosan a legnépszerűbb modellek élbolyában is változás történt – míg 2020-ban a Skoda Octaviára kerestek a legtöbben, az idei év kedvenc használt modellje az első negyedév után a Suzuki Swift, de szintén dobogós maradt a Skoda Octavia, mellette Ford Focus a harmadik.

A tájékoztatás szerint az átlagár-növekedés kiszámításához az adott hónapban a feladott hirdetések átlagárait hasonlították össze, amiben benne vannak a gyakorlatilag újnak számító szalonautók hirdetési árai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!