Akár nyolcemeletnyi mélységben is dolgozik

2020.08.08. 07:30

Cölöpverő gép dolgozik fáradhatatlanul a fehérvári vasútállomás vágányai között

Az óriási gépnek ez a munka meg sem kottyan, sokkal többet is tudna dolgozni.

Palocsai Jenő

A hatalmas földfúró berendezés által kitermelt föld köbmétereinek eltávolítását csak markológépek győzik Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Mint arról beszámoltunk, egy hatalmas építkezés alapjait rakják le éppen ezen a héten a vasútállomáson. A kivitelező cég cölöpöket ver a földbe, mintha azok hatalmas csavarok lennének, amihez már lehet bármit rögzíteni. A Gyöngyösről érkezett Rec-Plus Kft. részéről Nagy László építésvezető elmondta, hogy az önjáró talajfúró és cölöpverő masina 91 tonna és teljesen hidromotoros hajtású, ami azt jelenti, hogy egy dízelmotor hajtja a hidraulika-szivattyúkat, és ezáltal tud haladni a vas lánctalpakon, illetve így tud dolgozni is.

A hatalmas földfúró berendezés által kitermelt föld köbmétereinek
eltávolítását csak markológépek győzik Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Akár húsz furatot is tud ejteni a földön, amennyiben azok megfelelő védőtávolságra vannak egymástól. Ha kell, 24 méter mélyre is lejuthat a fúrófej, amely nemcsak behatol, de ki is termeli onnan a földet, amelyet aztán betonnal helyettesít. A sok méteres, betonnal telített „kutakba” aztán szintén hidromotorokkal szerelt „vibróverő” üti le az előre megkötött, henger alakú vasalatot. A gép hatalmas, égbe szökő gémjének a talajjal bezárt szöge is állítható, így lejtős terepen is függőlegeset fúr. Mellette a vágányok miatt szűk helyen pumpás mixer csöve magasodik, és úgy kell az eszközökkel dolgozni, hogy egy pillanatra sem lehet figyelmen kívül hagyni sem a vasúti forgalmat, sem pedig a levegőben lógó nagyfeszültségű kábeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!