Máshogy halogatjuk a cserét

2019.11.16. 15:00

A férfiak és a nők bizony a gumicserét illetően is teljesen különbözőek

Már nemcsak a naptár jelez intőn, hogy eljött a gumicsere ideje, hanem az egyre hűlő idő is. Ahogy az lenni szokott, a hölgyek máshogy készülnek fel a cserére, mint az urak.

Palocsai Jenő

A nők szívesebben fordulnak szakemberhez Fotó: Bujdos Tibor

Fotó: Bujdos Tibor

Egy felmérés szerint az autósok 80 százaléka még októberben is nyári abroncsot használ, és csak az utolsó pillanatban, vagy azután cseréli le télire a nyárit. A Bridgestone közel 20 ezer fős felmérése szerint a férfiak és nők eltérően hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket. A kérdőívből az is kiderül, hogy a tulajok egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ami meglehetősen kockázatos.

Tudjuk, máshogyan viselkedik ugyanaz a gumi hidegben és forróságban, mégis meglepő eredmény született, mert az autósoknak csupán 55 százaléka adott helyes választ az évszaknak megfelelő abroncshasználatra vonatkozó kérdésre.

A nők szívesebben fordulnak szakemberhez Fotó: Bujdos Tibor

Abban 78 százalék egyetért, hogy a gumicsere akkor időszerű, ha az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken. A felmérés szerint a nők szívesebben fordulnak szakemberhez, akire rá lehet bízni az abroncsok beszerzését és felszerelését. Ezzel szemben a férfiak kétharmada elsősorban az interneten fellelhető forrásokból tájékozódik, és az ott talált árakat és minőséget teszik mérlegre a döntéshozatal során. A férfiak abban is különböznek, hogy a közülük kikerült válaszadók közel harmada 4-5 évente cserél abroncsot, ezzel szemben a nők a csere gyakoriságát is a szakemberekre bízzák.

A jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, de ettől függetlenül érdemes élni a lehetőséggel, a saját érdekünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!