Igényes otthoni autóápolás

2018.08.12. 10:00

Ha nem szeretnénk mosóba vinni az autót, de a minőség a cél

Az abai autó-motor találkozón inkább a produkciót értékelték az autómosás során, pedig a járművünk szakszerű ápolása elengedhetetlen!

Szanyi-Nagy Judit

Hogy öröm legyen az autómosás – ahogyan Abán is az volt –, figyel jünk oda néhány szabályra!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Egy vödör víz, autómosószer és dörzsi szivacs, kiegészítve slaggal – ha otthon végezzük az autómosást, általában ezek számítanak alapkelléknek.

Az igényes autóápolás és -karbantartás azonban ennél több, s egyáltalán nem elhanyagolható kérdés. Tudta például, hogy a kosz és a nedvesség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy autónk károsodjon?

Az erősen szennyezett felületeken ugyanis a nedvesség hatására hamar megindul a korrózió, a fényezés elkezd oxidálódni – azaz matt hatású lesz –, majd a rozsdafoltok is megjelennek.

A szakszerű autómosáshoz egy samponos és egy öblítő vödörre, kettő minőségi szivacsra (a karosszériának és a kerekeknek), kefére (a felnitisztításhoz), mikroszálas törlőkendőre, vízre, valamint a szerekre (pH-semleges sampon, savmentes felnitisztító, üvegtisztító) van szükségünk.

Hogy öröm legyen az autómosás – ahogyan Abán is az volt –, figyel jünk oda néhány szabályra!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Válasszunk árnyékos helyet, hiszen az erős napsütés hatására gyorsan száradó sampon foltot hagy a fényezésen, a keréktisztítók pedig megmarják a felniket. Az autót mossuk elő, azaz erős vízsugárral locsoljuk le, hogy minél kevesebb koszt kelljen a samponos mosással eltüntetnünk róla, elkerülve a mosókarcok kialakulását. A két vödör egyikébe engedjünk tiszta, a másikba pedig samponos vizet. Az autót elemenként mossuk le, úgy, hogy az egyes elemek után a tiszta vizes vödörben öblítsük ki a szivacsot – melyet nem mellesleg nem nyomunk erősen a felületre! A szennyezett részeknél többször is öblögessünk. Ha elkészültünk, a járművet öblítsük le tiszta vízzel, majd töröljük meg mikroszálas törlőkendővel.

Az üvegek szárításához használjunk szilikonos vízlehúzót, garantálva a gyorsabb, vízcseppmentes száradást. Ha savas felnitisztítót használunk – mely a króm, magnézium és többrészes felnihez nem ajánlott –, a felnikre kihűlt állapotban permetezzük azt, máskülönben megmarja a felületet. Amennyiben csodát látnánk, védjük waxszal autónk külsejét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!