Lóerő

2017.02.23. 21:30

Növekedést várnak az autópiaci eladásokban

FMH-információ - Az Autópiaci barométer előrejelzései, az idei felmérések adatai szerint az újautó-importőrök 9 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek 12 százalékos növekedést várnak a Használtauto.hu adatai szerint.

FMH-információ

A márkakereskedők a fizetőképes kereslet, illetve a hitelezés bővülésében bíznak. A felmérésben részt vevő gépjárműimportőr cégek vezető munkatársainak becslése szerint a 2016. évi 25 százalékos piaci bővülése után az idei ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 9 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi, közel 97 ezerről az idei évben 106 ezer fölé emelkedhet.

Könnyen előfordulhat azonban - ahogyan tavaly is megesett -, hogy a piaci várakozásokat meghaladja az új autók eladása, és az értékesített példányok száma 110 ezer fölé nő év végére (ez az érték még mindig jelentősen elmarad a legutóbbi válság kitörése előtti 2007-es adattól: ebben az évben 176 ezer új személyautót értékesítettek).

A megkérdezettek évről évre egyre nagyobb arányban szavaznak arra, hogy nem a vállalati és állami flották területén, hanem a magánszemélyek számára történő értékesítésben várható nagyobb emelkedés. Két éve még 50-50 százalék volt a válaszok megoszlása, majd tavaly 59, míg idén már 80 százaléknyian számítanak arra, hogy a növekedés a magánszemélyek vásárlásainál gyorsul majd fel nagyobb mértékben.

A megkérdezett importőrök szerint a 2015-ben bevezetett "zöld rendszám" kedvezménycsomag jelenlegi összetételében csupán közepes mértékben járul hozzá a villanyautók és a hibrid autók vonzerejének növeléséhez. Az intézkedés megítélése ugyanakkor javult tavalyhoz képest, akkor mindössze 2,9 százalék volt a válaszok átlagos értéke.

A várakozások visszafogottabbak, ennek ellenére úgy látják, hogy 2017-ben újabb 155 ezer használt autót hoznak be az országba Fotó: shutterstock

Csökkenhet az import szerepe a hazai autóállomány bővülésében. A kereskedők becsléseinek átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11,5-12 százalék lesz. Ez alig marad el a 2016-ban bekövetkezett 12-13 százalékos emelkedéstől. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése mellett a hazai személyautópark korosodása miatti csere szükségét, illetve az újautó-eladások növekedésének átgyűrűző hatását említették, hiszen ez utóbbi automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 16 százalékkal, 142 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően idén visszafogottabbak a várakozások. Ezzel együtt, bár a növekedés üteme sokat mérséklődik, úgy számolnak, 2017-ben újabb 155 ezer használt autót hoznak majd be az országba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!