Lóerő

2014.10.22. 07:53

A Goodyear kilencedik generációs téli abroncsa mindent visz (x)

A téligumikat folyamatosan fejlesztik a gumigyárak boszorkánykonyháiban a jobb tapadás, teljesítmény érdekében. Idén a Goodyear több mint két éves fejlesztés után dobja piacra a legújabb, UltraGrip 9-re keresztelt téli garnitúráját.

A téligumik piacán hatalmas a verseny a gyártók között. Nem rég a Nokian jelentkezett egy nagyon merész koncepcióval. Ők a saját Hakkapeliitta 8 SUV szöges abroncsukat vették alapul és kifejlesztettek egy olyan modellt, ahol a vezető egy gombnyomással eltüntetheti, majd ha az útviszonyok azt követelik meg, ismét elővarázsolhatja a szögeket a keréken. A szöges téligumik legnagyobb kritikája vész el ezzel, miszerint nem jeges vagy totálisan havas útburkolaton rombolják az út szerkezetét, másrészt hangosak nagyobb sebességnél.

Most a Goodyear újított be

A Goodyear a napokban mutatta be a gyár luxemburgi innovációs központjában az UltraGrip 9-et, amely a termékcsalád kilencedik verziója és több mint kétéves fejlesztés után kerül a fogyasztókhoz.

Összesen 3,000 prototípust teszteltek többek között Luxemburgban, Lengyelországban és Szlovéniában. Mintegy 50 kritériumot vettek figyelembe, mialatt 70 specifikációból kiválasztották a legjobbakat és azokat 30-szor építették át. A végeredményt pedig összehasonlították a konkurencia termékeivel. Azok pedig már most ott loholnak a nyakukban. A gumiwebshop.hu szakemberei szerint többek között a Bridgestone Blizzak is igen jó minőséget képvisel.

Na de térjünk vissza most a Goodyear üdvöskéjéhez. Az UltraGrip 9 az első olyan abroncs a gyár életében, amely valóban változó körülmények közt is megállja a helyét az utakon. Lehet száraz, latyakos, nedves, havas az út, a UG9 biztonságosan az úton tartja az autónkat.

Ezt az új futófelületi mintázatának köszönheti, valamint a peremeket is úgy alakították ki, hogy az összhangban legyen a talaj mintázatával.  Ráadásul a vezetők a futófelületbe épített hópelyheknek köszönhetően bármikor ellenőrizhetik a téligumi kopottságát és amikor a hópelyhek eltűnnek, akkor érdemes cserélni, mert az azt jelenti, hogy a gumiabroncs már elérte a 4 milliméteres futófelületi mélységet.

Az új modell mindenben veri az előzőt

Az UG9-es keresztelt téligumi a GumiWebshop szakértői szerint le is váltja a korábbi, nyolcas modellt, amelyből az elmúlt három évben több mint 7 millió komplett garnitúra fogyott.  Az új abroncs 33 különböző méretben és 14-16 colos felnikre lesz elérhető. Ezzel a pozicionálás is egyértelmű. A Goodyear a kis és közepes méretű járművek tulajdonosaira épít.

Fabien Desarcon, a Goodyear EMEA termékmarketing-igazgatója szerint igazi túlélőt fejlesztettek ki: „Európában a téli hónapok során változó időjárási körülményekkel számolhatunk és ezt maximálisan figyelembe vettük a fejlesztés során. Az UG9 nem csak kiváló teljesítményt nyújt, de havas, latyakos utakkal és a hirtelen lezúduló esővel is könnyedén megbirkózik, ezáltal téve szélsőséges körülmények között is biztonságossá az utazást.”

Komoly tesztelés után kerül a fogyasztókhoz

Az UG9-et a fejlesztés után hét különböző pályán és tesztelő telepeken vetették alá a legkeményebb kihívásoknak. Az abroncs Finnországban, Franciaországban, Svájcban és Új-Zélandon is remekelt. Ráadásul az innovációs központban további hatszáz tesztelésen esett át így nem is lehet kérdés, hogy idén kiváló termékkel gazdagodott az Goodyear UltraGrip termékcsalád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!