Lóerő

2013.11.22. 09:10

Húzzuk fel a téli papucsot

Egyre többen figyelnek arra, hogy az őszi hónapok, s a rossz idő beköszöntével, de még időben felszereltessék téli gumiabroncsaikat.

Miskei Anita

Varga György, a Magyar Autóklub székesfehérvári állomásának vezetője hangsúlyozta, a napokban megszámlálhatatlanul sok autós érkezett azzal a céllal, hogy felszereltesse téli abroncsait. Még épp időben, hiszen az esőt akár már a jövő hét elején a havazás válthatja fel a meteorológusok jóslata szerint. A tapasztalatok azt mutatják, egyre előrelátóbb a hazai autós társadalom is, aki sokat kocsikázik, vagy épp külföldre készül, felszerelteti a téli papucsokat.

Mihalic Róbert minden abroncs és felni állapotát ellenőrzi a felszerelés előtt, csak néhány perc. Fotó: Koppán Viktor

Erre szükség is van, hiszen Ausztriában például november elseje és április 15-e között kötelező a téligumi használata. Bulgáriában nem kötelező, csak javasolt télen a téli gumi használata. Csehországban is igen szigorúak, november elseje és március 31. között jeges, havas és csúszós utakon, továbbá ha 4 fok alatti a hőmérséklet, kötelező a téli felszerelés használata. Speciális, egy autót valamint egy hópihét mutató táblával jelzett utakon akkor is kötelező a téli felszerelés használata a fenti időszakban, ha nincs hó és jég. Franciaországban. Lengyelországban csak javasolt a téli gumi használata, ugyanakkor Szlovákiában szükséges, Olaszország egyes területein kötelező. Svájcban nem kötelező a téli gumi használata, de ha hiánya miatt elakad az autós, büntetésre számíthat. Hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi. Romániában és Szlovéniában pedig szintén kötelező a téli abroncsok használata – tájékoztattak az autóklub szakemberei.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a felszerelt abroncsokat centríroztassuk át, különösen, ha egy vagy két szezont már futottak, hiszen a kátyúk, parkolási sérülések, esetleg a futómű hibája miatt jobban, szabálytalanul kophatnak az abroncsok. Arra is törekedjünk, hogy a felszerelt gumik profilmélysége minimum 4-5 milliméteres legyen, így biztonságban autózhatunk nagyobb sebességgel, esőben, hóban is – tették végül hozzá a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!