Lóerő

2013.07.18. 18:54

Szépséges veteránok

A veterán járgányok, autók és motorkerékpárok szerelmesei tudják, ezek még igazi „vasak”. Járművek, melyek csak mesélnek...

Miskei Anita

S amelyeket mindenütt elismerő pillantások követnek! A veterán járművek kedvelői sem időt, sem pénzt nem kímélnek, képesek a korhű alkatrészeket felkutatni, azokra akár hosszú éveket is várni csupán azért, hogy a vasat restaurálják. Majd garázsban őrzik, igazi kincsként bánnak velük, melyért a járgányok többsége hálás.

Ráadásul bőséges a fizetség, amerre csak megfordulnak vele, elismerő pillantásokat, sok-sok dicséretet zsebelhetnek be tulajdonosaik. Napjainkban egyre több a szép állapotú korosodó jármű, két- és négykerekűek. Talán éppen ezért mozdult meg ismét a fehérvári rajongók, baráti társaságok, gyűjtők köre.

A csapatot összefogó Alba Regia Veteránjármű Egyesület az elmúlt években kevésbé volt aktív, tagjai azonban az elnök, Nemes Péter vezetésével, s Kovács Jenő órásmester kezdeményezésére rendszeres találkozót hirdettek.

– 2006-ban hívtuk életre az egyesületet, melyet az ország szinte minden pontjáról támogattak, hiszen addig Fejér megyében nem volt veteránjármű klub. Sipos József vállalta az elnöki pozíciót, ám későbbi betegsége, majd halála miatt a klubélet is elhalványult.

Sokunkat azonban a benzingőz már gyermekkorunkban megmérgezett, s szerettük volna újra életre hívni az egyesületet, a találkozókat – mesélte Nemes Péter, az egyesület jelenlegi elnöke. 

Fontos a klubélet (Fotó: Nagy Norbert)




Elmondta, Kovács Jenő órásmester ötlete volt, hogy ismét rendszeres találkozókat szervezzenek, így végül elhatározták, minden hónap második csütörtökén délután 18 órától összejönnek, beszélgetnek, s a legújabb tapasztalatokat is megosztják egymással a veteránok szerelmesei. Nem márkatalálkozó ez, várnak mindenkit, akinek olyan autója van, mely a gyártástól számított harmincadik életévét betöltötte.

– Van, aki Trabanttal, mások Citroennel, Mercédesszel érkeznek hozzánk. Az állandó mag mellett pedig újabb és újabb arcok is felbukkannak, ez is mutatja, milyen sokan szeretjük ezeket a különleges, régi járműveket – fűzte hozzá Nemes Péter. Megjegyezte, sok-sok élményt, örömet ad számukra ez a szerelem.

Az elnök nem csak az autókat, a motorkerékpárokat is kedveli. Elárulta, egy alkalommal egy Pannónia motorral állt a lámpánál, amikor egy autó idősödő sofőrje megszólította, s arra kérte, ha kedve van, kövesse otthonáig, hisz ott megszámlálhatatlanul sok Pannónia alkatrészt őriz, azt odaadná.

– Van közöttünk olyan, aki gyermekkorában egy Ford Mustang plakátot nézegetett szobája falán, s mára szerzett is egyet, mások örököltek egy ilyen kincset, vagy épp egy elhagyott fészerben bukkantak rá. Mindannyiunkat más vonzott ezeknek a ritka járműveknek a világába. De szeretnénk ezeket a modelleket még sokáig megőrizni – tette hozzá.

 

Találkozó, szemle fehérvári módra

Az Alba Regia Veteránjármű Egyesület célja, hogy hónapról hónapra összejöjjenek, találkozzanak a tagok a Maroshegyen, s segítsék egymás. Van, aki a börzéket figyeli, mások a jó szakembereket ismerik. S olykor az is elegendő, ha egy jót beszélgetnek, vagy épp egy hiba forrását kutatják együtt. A 2006-ban alakult, s most újra szárnyaló klub tagjai a találkozókat követően fel is vonulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!