Lóerő

2012.05.29. 09:18

Az a szép, amikor a régi darabokból összeáll a gép

Ercsi - A gyűjtés is egy szenvedély. S az is, hogy valaki régi alkatrészek felhasználásával ismét életre kelt egy régi masinát. S gyönyörködik az egykori mesterek hozzáértésében.

S. Töttő Rita

Csepelek, Pannoniák, Simsonok, Hondák és egy II. világháborús Harley  Davidson. Összesen vagy egy tucat régi motorkerékpár áll az egykori mozi hatalmas termében. És ez még csak egy része Lévai Árpád gyűjteményének.

- Nálam születési hiba  a motorok szeretete. Már gyerekkoromban is érdekelt minden szerkentyű. Amikor a bátyám már motorcsónakozhatott, s én még nem, akkor én már javítottam. Később eseténként a haverok járgányait bütykölgettem, azután hétvégeken motoroztunk.

Eredeti szakmája géplakatos, később érettségizett, technikusi vizsgát tett. Budapesttől Százhalombattán át Paksig sok helyen dolgozott. Ő is alapítója volt az Aranypontynak, de amikor  Rétimajorba költöztek, ő kiszállt. Bátyja, Lévai Ferenc ma ismert halászati szakember, tévés szakács. Árpád Ercsiben maradt, s önálló vállalkozásba fogott. Szinte mindenféle munkát elvállalt. Mára már nyugdíjas, s van ideje a régiségekre. Mert a régi motorok mellett sok más régi tárgy is halmozódik nála. Rádiók, főző készülékek, fém játék járművek. S ki tudja még, mi minden? Mivel tudják róla a településen, hogy imádja a régi tárgyakat, sokat hoznak neki. Átszólnak a MÉH-telepről is, ha valami olyasmi bukkan fel, ami őt érdekelheti. Így került hozzá az '50-es években gyártott Sirály vízimotor, vagy éppen a '30-as évekből a Buday csónakmotor. S persze más motorblokkok, vázak.

A terem végében leválasztott műhelyben most éppen egy kis Hondához készül oldalkocsi, naná, hogy az unoka számára. A sarokban egy szétszedett P10-es Pannonia. Ezt évtizeddel ezelőtt meg akarta venni egy barátjától, de akkor nem kapta meg. Csak most - ingyen. Lévai Árpád úgy véli, igazán az a szép, amikor a régi darabokból újra összeáll a gép. Az eszközei sem mai gyerekek. A furógép a hatvanas, az eszterga a hetvenes évekből.  - Csodálatos dolgokat lehet rajtuk csinálni - néz végig rajtuk.

Azt tervezi, hogy az egykori nézőteret bemutató térré alakítja. A már elkészült galérián, háromlépcsős polcrendszeren a rádiókat, játék motorokat, autókat mutatná be, lent pedig a motorkerékpárok kapnának helyet. Nem csak a sajátja, hanem másoké is. Szeretné, ha teljes magyar sorozatot tudnának bemutatni. Nincs ugyanis egyedül. Van egy veterán klubjuk, ahol összejárnak a hozzá hasonló szenvedéllyel rendelkezők. Június 9-én a Duna-parton börzét is rendeznek.

Az ember hallgatja Lévai Árpádot a karburátorokról, motorblokkokról beszélni  és sajnálni kezdi, hogy nem ismeri jobban ezt a világot. A motorok világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!