Laza

2009.04.27. 02:28

Lencse, személyre szabva

Székesfehérvár - Még csak néhány tíz darab lehet az országban abból a szemvizsgáló komputerből, amelynek mérései alapján teljesen egyéni szemüveglencse készíthető.

Bokros Judit

A látásvizsgálatról az embernek elsőre talán az a táblázat ugrik be, amit a szemorvosnál illetve az optikusnál leolvastatnak, aztán megállapítják, hogy minden rendben, vagy éppen közlik, hány dioptriás szemüvegre van szüksége a delikvensnek. A legtöbb helyen ma már persze számítógépes szemvizsgálatot alkalmaznak, ami ugyan nem kötelező, de nagy előnye, hogy nem kell annyi lencsét próbálni, amíg megtalálják a megfelelőt. E komputerek statisztikai adatokkal dolgoznak, amelyekkel összevetik a mért adatokat - mondja Beck István látszerészmester, akitől megtudtuk: mára e technikának is megérkezett a forradalmasított változata, egy német cég fejlesztésének köszönhetően.

- Az úgymond hagyományos számítógépekkel mért adatok megközelítőleg jók. Az új komputer már nem statisztikai adatok alapján működik, hanem a benne lévő kamerák segítségével az egyén szemére szabott méréseket tud végezni. A gép egyszerre 1500 ponton méri a pupillát, amíg a régi komputer ezt egy fénysugárral tette. Kontaktlencse esetében ugyanez a mérési tartomány 5000 pont. A nagyobb felület befogása pontosabb képet adhat, ám ez eddig nem volt megoldott. A szaruhártyáról három dimenziós kép készül, ami megmutatja annak egyenetlenségeit, amelyek jelzik az ép szemtől való eltérést - avat be az új készülék rejtelmeibe a látszerészmester.

- Az így kapott adatok alapján készítik el a teljesen egyénre szabott szemüveglencsét, amely a szem valóságos optikai tökéletlenségeit ellensúlyozza. Mi kinyomtatjuk az úgynevezett aberrációs kódot, ami a magyarországi központon keresztül jut el Németországba. A kódot és a vizsgálati eredményt összevetve csinálják meg a személyre vagy inkább szemre szabott lencsét, amely olyan, mint az ujjlenyomat - mondja Beck István, aki hozzáteszi: ez azt is jelenti, hogy a lencsét egyelőre Németországban készítik, ami nyilván bizonyos felárat jelent a normál szemüveglencse árán felül.

- Cserébe azonban hallatlanul nagy lesz az elégedettség. Hiszen az optikák most huszonöt százados dioptria-pontossággal dolgoznak, ez a készülék viszont egyszázados pontosságot tesz lehetővé. Így a látás komfortja, élessége lényegesen, akár húsz százalékkal javulhat - érzékelteti a hatást a szakember, ám megjegyzi: csodát e technikától sem szabad várni, tehát az egyéb egészségügyi problémákra - például a látásromlást okozó cukorbetegségre, magas vérnyomásra - nem jelent megoldást.

Látásvizsgálatra egyébként nem csak akkor kell menni, amikor úgy érzi az ember, gond van. Ezt igazság szerint már akár csecsemőkorban el kellene kezdeni - figyelmeztet Beck István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!