Ünnepi készülődés

2017.11.28. 12:20

A megye legkiválóbb kézművesei oktatnak a Rác utcában

Az idei adventkor Székesfehérváron a megye, sőt a régió legjobb kézművesei kiállításokon mutatkoznak be, a Rác utcában pedig két helyszínen a legkiválóbb Fejér megyei kézműves mesterek, szakkörvezetők segítségével készíthetnek az érdeklődők karácsonyi dekorációkat, ajándékokat.

Gábor Gina

sárszentmihály

A kézművesek kínálta adventi programokról kedden, a Kézművesek Házában sajtótájékoztatón számolt be Viasz Zoltán, a megyei népművészeti egyesület, Komendó Gabriella és Gonda Emma a M-Art egyesület és a Művészetek Háza képviseletében Szenczi Jánosné és Tóthné Albrecht Anikó pedig a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében.

A programok a Betlehemi szép csillag kiállítással kezdődnek: a tárlat a beérkezett pályamunkákból december 2-án, 14.30 órakor nyílik meg a Szent István Művelődési Házban. Egyúttal a Fehérvári Kézművesek Egyesületéhez tartozó alkotók is kiállítják munkáikat, témájuk idén a „meghittség” .

December 6-án, 18 órakor viszont a Művészetek Háza kiállítótermében nyílik meg a Közép-dunántúli nép- és iparművészeti kiállítás, amely előtt szigorú népművészeti és iparművészeti zsűri válogatja ki a munkákat. Mintegy 150-160 alkotás érkezett, nem csak a régióból, hanem Pest, Somogy és Zala megyéből is, hiszen sok kézműves számára fontos, hogy szakmai minősítést kapjon a munkájára. Arra is felhívták a figyelmet: a megyében élő, nagy szakmai tekintélynek örvendő kézművesek foglalkozásokat is tartanak.

Szenczi Jánosné a tájékoztatón Fotó: Nagy Norbert

 Mivel sok helyen hirdetnek „kézműveskedést”, ami színvonalát tekintve olykor inkább ügyeskedésnek nevezhető, ezért az idén először koncentráltan, december 16-án és december 17-én a Mesterségek Házában és a Kézművesek Házban 9 és 16 óra között tartanak foglalkozásokat a kézművesek. A kézműves mesterek segítségével készíthetnek szép és minőségi tárgyakat az érdeklődők. Mindkét Rác utcai műhelyben sütnek és díszítenek mézeskalácsot, ez az illat lengi a két házat. A Mesterségek Házában egyebek között ajtódíszt, karácsonyfadíszt lehet készíteni szálasanyagból, de szalagszövéssel, ünnepi asztaldíszek és betlehemi dióbölcső készítésével is lehet múlatni az időt.

Az asztalon ízelítő az igényes kézműves tárgyakból Fotó: Nagy Norbert

A Kézművesek Házában azon a hétvégén filcből, textilből, drótból, fából lehet karácsonyfa díszt csinálni, bőrből ajándékot, gyapjúból angyalt készíteni, nemezelni. Kiderült, hogy az Asszonyműhely a Kézművesek Házában annyira népszerű, hogy úgy döntöttek, decemberben sem maradhat el, ám szombat helyett ezúttal december 8-án, pénteken 14-től 20 óráig lehet Bodáné Fenyves Zsuzsanna foltvarró vezetésével ajándékokat készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában