Kultúra

2012.04.21. 07:47

Ókovács: döntenek az Operaház költségvetésének pótlásáról

Budapest - Hamarosan döntés születhet arról, hogy a kormány részlegesen visszapótolja az Operaház 30 százalékos támogatáscsökkentését - mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.

MTI

Arra a kérdésre, hogy sikerül-e valamennyit visszaszerezni az intézmény ez évi költségvetéséből elvont 1,7 milliárd forintból a kormánybiztos úgy fogalmazott: "már az év elején nyilvánvaló volt, hogy harmincszázalékos támogatáscsökkenéssel nem tudjuk az esztendőt végigvinni. Szerencsére ezt a kormányzat is látja, és hamarosan döntés születhet az elvonás részleges visszapótlásáról".
   
Az ősztől várható előadásokról szólva elmondta: bár még előttük a hivatalos évadhirdetés, de Wagner- és Verdi-év nem múlhat el Wagner-premier és Verdi-operák nélkül. Utóbbi mestertől kilenc opus is műsoron lesz. Újból játszani fogják Kovalik Balázs két rendezését: Händel Xerxész című operáját és az Anyegint. Az évadnyitó pedig Erkel Ferenc Hunyadi Lászlója, a rendezésre Szűcs Gábort kérték fel.
   
Az Erkel Színház rekonstrukciójával kapcsolatban Ókovács Szilveszter azt mondta: valószínűleg két csomagot visznek a kabinet elé. A minimálprogramhoz elég a kormányhatározatban foglalt 1,8 milliárdos forrás, de ekkor szinte csak a színpad újul meg, és meg kell feleltetni az épületet a mai elektronikai, füstelvezetési előírásoknak - tette hozzá.


   
Mint mondta, ha sikerül kilobbizni a bővített pakkot, akkor a bejárati traktus, a homlokzat, a közönségforgalmi terek nagy része, a zenekari árok is átalakulhat, komolyabb gépészetet szerelhetnek be. A mai díszletraktár helyén vadonatúj épületrész állna, amelyben háziszínpad és balett-terem kapna helyet.
   
A kormánybiztos elmondta, hogy jövő tavasszal-nyár elején tervezhetik a próbaüzem megkezdését.
   
"Evidens: ha az állam valamit felújít, akkor azt üzemeltetni is kívánja. A 2013. évi költségvetés tervezése már folyik, az Erkellel együtt nyolcmilliárdos szubvencióra lesz szükség, ehhez kell különféle bevételekkel még kétmilliárdot hozzátennünk" - fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!