Ellenben a botrány sem maradt el

2019.06.24. 07:00

Múzeumok viharban: ismét rengeteg látogatót vonzottak a megyei programok

Szerte a megyében szerveztek programokat az idei Múzeumok éjszakája alkalmából. Cikkünkben Mórról és Martonvásárról olvashatnak tudósítást amellett, hogy a székesfehérvári eseményekről is adunk – az események gazdagságához képest rövid – összefoglalót.

Sági Zoltán, Bokros Judit, Palocsai Jenő

Grecsó Zoltán táncszínháza rögtönzött a Csók István Képtárban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A számos helyszínen megrendezett rendkívüli tárlatvezetés, nyílt színi kiállítás és az előadások sora sokakat vonzott a kultúra közelébe és közegébe, igaz, a hét óra után röviddel érkező vihar elmosta, legalábbis Fehérváron, a szabadtéri rendezvényeket. A kihelyezett adománygyűjtőkben azonban szépen gyűltek a kisiskolások múzeumlátogatását segítő alapba szánt színes bankjegyek. Nem nagyon volt, aki a belépőként szolgáló karszalagért csupán 200 forintot adott volna.

Hivatalosan a II. János Pál pápa tér 18 órai avatásával vette kezdetét az idei Múzeumok éjszakája Fehérváron, de a helyszínek zöme akkorra már javában fogadta a látogatókat.

A tér oldalában álló Szent Anna-kápolna is már 16 órakor föltárult az érdeklődők előtt, akik megcsodálhatták a gótikus templomhajó finom hálóboltozatát és a török kori, ornamentális falfestménytöredékeket. A városban több mint 20 helyszín bonyolított rendkívüli kulturális értékforgalmat, amelyek közé a Városháza is fölsorakozott, ahol a téravató után a polgármester maga köszöntötte az érkező érdeklődők csoportját.

A Szent Imre-templom előtt oldtimer autók bemutatóját csodálhatták meg a járókelők, köztük gyönyörű és értékes ritkaságokkal. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében az Ikarus, a busz kiállítás előadásait is nagy érdeklődés kísérte csakúgy, mint a Csók István Képtárban látható Híresek és képek tárlat anyagát. Ez utóbbi helyszínen 19 órától Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetése közben Frida Kahlo vagy Picasso portréját is szemügyre vehették a látogatók. Ugyanitt 20 órától Grecsó Zoltán improvizációs táncszínháza rögtönzött produkciót, utána Gyárfás Attila, Balázs Tamás és Oláh Zoltán triója adott koncertet. Jazz várta a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény látogatóit is, ahol Gereben Zita lépett föl zenekarával. A Fekete Sas Patikában Mayer Andrea mesélt az egyiptomi orvoslásban használt gyógynövényekről.

Grecsó Zoltán táncszínháza rögtönzött a Csók István Képtárban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az időközben kitört vihar egy órácskára megakasztotta a rendezvényhelyszínek közötti szabad vándorlást, de egyesek kreativitása számára a szélsőséges időjárás sem jelentett kihívást. Egy öltönyös-kosztümös pár például magukra húzott, az arcuknál kivágott kukazsákokban lépett ki a Fő utca egyik kávézójából, testük mellé szorított karral, alul szorosan tartva a zsák száját.

Átvitt értelemben ugyan, de a meteorológiainál is viharosabb helyzet alakult ki röviddel 19 óra után a szerb templomban, ahol a Vox Mirabilis kórus és a Szent Efrém Férfikar koncertje szakadt félbe az érkező szerb ortodox pópa finoman szólva rosszallása miatt. Az ortodoxiában az ikonfal mögé nem léphet nő. Ehhez képest, a pópa állítása szerint, a Vox Mirabilis hölgy tagjai éppenséggel öltözködtek a szentélyben, így Pavle Kaplan – amint kérdésünkre vasárnap telefonon is megerősítette – kidobta őket a templomból. Az erőszakos eseményt a nézők, a szervezők és a fellépők is megdöbbenéssel vették tudomásul.

Vízözönálló értékek – Móron nem jelentett akadályt a rossz idő sem

A Kovács Gergő által vezetett Lamberg-kastély Kulturális Központ évek óta résztvevője a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak. A szombat este kezdődő esemény résztvevőit nem tántorította el az eső. Galériamegnyitóval indult a kultúrát népszerűsítő program. A második csoportos kiállítást ezúttal Vasuta Zsolt művészettörténész nyitotta meg. Olyan fiatal alkotók művei sorakoztak a falon és tárlókban, akik a Hang-SzínTér Művészeti Iskola móri szobrászműhelyében tanultak, Pintér Balázs műhelyvezető mellett. A tanár büszkén állt tanítványai körében, mikor Fenyves Péter polgármester köszöntötte a kiállítás és egyben a Múzeumok éjszakája vendégeit. A városvezető biztatta a hallgatóságot, hogy bár esővel kezdődött a program, de vidámsággal folytatódik.

Pintér Balázs (balra) és a fiatal alkotók, akiknek a műveit megnézhették Móron, a Múzeumok éjszakáján az érdeklődők
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Így is lett, hiszen a műalkotások csodálata után mindenki a Wekerle Sándort bemutató állandó kiállítás helyszínére sietett, ahol a Móri Borvidék TDM iroda által szervezett Nagy koccintás zajlott. Volt barokk éjszaka címmel menetleveles barangolás is az ódon épületben. Közben a heves esőzés miatt az Erzsébet téri művelődési házban követték egymást a koncertek.

Sötétben is élvezhető képek Martonvásáron – Felpezsdült az élet a város főtéren

Érdemes volt betérni a kisvárosba szombaton, mert a BBK-ban és a központ környékén gazdag programokat szerveztek a múzeumok éjszakáján.

A martonvásári Óvodamúzeum egyedülálló óvodatörténeti kiállításnak ad helyet. Ide szerveztek kora estétől játékos nyomozást, amelyben kicsik és nagyon is örömüket lelhették.

Szinte egymásnak adták a kilincset a látogatók, annyira izgalmas volt a múzeumban, illetve az épület környékén zajló nyomozás. A gyerekek és a felnőttek a feladatsorokkal a kezükben keresgélték a feladatok megoldásait, jutalmakért cserébe.

Eközben már benépesült a szomszédos Brunszvik-Beethoven Közösségi Tér és Könyvtár előtti tér, ahol piknikezés vette kezdetét. A könnyed fröccsöket, limonádékat, édességeket kellemes zene kíséretében fogyaszthatták el az emberek. A Latin Combo tüzes koncertjére még jó időben, a szabadban került sor, a brazil dobshow és a Coco Loco együttes fellépése viszont a vihar miatt már beltérben zajlott.

Az Óvodamúzeumban közösen nyomoztak gyerekek és felnőttek
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A szervezők egy izgalmas kiállítást is „elhoztak” erre az estére a BBK-ba. A budapesti Titok Galéria mutatkozott be, méghozzá egy olyan tárlattal, amelynek érdekessége, hogy a képek világosban és sötétben is élvezhetők. A művelődési ház lesötétített kiállítóterébe belépve hol villanyfényben nézhettük a falakon elhelyezett festményeket, hol pedig UV-fény vetült rájuk a sötétben, s így egészen más kompozíció tárult a szemünk elé. A helyszínen ott volt a művész, Kő Ferenc is, akitől megtudtuk: egy felületre két képet fest, és az egyik nappali fényben, a másik UV-fényben válik láthatóvá. Előfordul, hogy harmadik festmény is kerül ugyanarra az alapra, az pedig fluoreszkál. Az átváltozó festmények témái kapcsolódnak egymáshoz, legyen szó zeneművészeti, történelmi vagy tudományos témáról.

A kíváncsiak utólag fölkereshetik a fővárosi állandó galériát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában