Kultúra

2009.10.19. 02:28

Képek, amelyeket olvasni kell

Székesfehérvár - Az ember tényleg csak álmélkodik, hogy milyen elegánsan el lehet helyezni 18 kortárs képzőművész kinagyított képregényét, továbbá az abból kiemelt rész-letet a Csók István Képtár két szintjén.

Szabó Zoltán

Ez persze mindenekelőtt a rendezőket - közöttük is feltétlenül meg kell említenünk Grtner Petra művészettörténészt - dicséri, hiszen ők láthatóan nagy empátiával vágtak bele ebbe a különleges tárlatba. Amelyről - annak érdekessége, újszerűsége miatt - a tudósító anélkül és akkor is kedvvel és jót írna, ha erre külön felkérnék. Mert a lényeg az, hogy Csók képtárban megnyílt a tárlat, kifejezetten friss, gyakran ironikus, abszurd, vagy éppen kellemesen, szelíden szellemes művekkel, amelyek azt igazolják, hogy a fiatal kortárs alkotók nagy lehetőséget látnak abban a műfajban, amelyet a művészetek kilencedik ágának is neveznek. Elképesztő bátorság, mind a technikában, mind a témákban, mondta megnyitójában Molnár Szilvia művészeti író. Aki a képregény előzményeiről, elődeiről szólva egészen a nagy rendezőig, Szergej Eizensteinig ugrott vissza az időben: ő előszeretettel rajzolt képeket, és filmjeihez rengeteg skiccet, comicsot, storyboardot készített. Ezek forgatókönyvek alapjául szolgáltak, említsük csak meg itt A rettegett Iván című alkotást. Az elmúlt évtizedben hazánkban is reneszánszát éli a képregény, mint műfaj, művészeti ág, és alkotói már a múzeumok ajtaján kopogtatnak. Kérdés, meghallják-e ezt a határozott jelzést, akiknek módjuk van teret adni az új, friss törekvéseknek. Nos, a Szent István Király Múzeumban szerencsére meghallották.

Én pedig szívből ajánlom: tessék megnézni a tárlatot, január 31-éig van rá lehetőség! Ám vigyázat! Ezeket a munkákat tanulmányozni, olvasni kell, nem lehet csak úgy átrohanni rajtuk, így a kiállítás-látogatás eltarthat egy ideig. Megéri! Mert bizonyítja: a képregény, a képzőművészet és az irodalom különleges keverékéből létrejövő műfaj láthatóan felnőtté vált hazánkban. Megéri, mert valóban világunk humoros, groteszk, játékos vagy éppen komor, keserűen mulatságos szeletét mutatják meg ezek a kifejezetten tehetséges alkotók, akik most debütálnak Székesfehérváron: egyikük sem szerepelt még itt kiállításon. Ezért is érdemesek a különleges figyelemre. Ők és a változatos kép(regény)ek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!