Protestáns hősök

2018.12.02. 07:00

Hősök, akik példaként állhatnak előttünk – Új kötetet mutattak be Faggyas Sándor szerkesztésében

A Protestáns hősök című könyvsorozatban szereplők tágabb értelemben vett hősök voltak, akik Isten adta tehetségüket mások szolgálatába állították, és állandó értéket hoztak létre.

Bokros Judit

Faggyas Sándor szerkesztő a harmadik kötet fehérvári bemutatóján

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Németh László, Tompa Mihály, Szabó Dezső, Kodolányi János, Weöres Sándor, Csoóri Sándor, Csanádi Imre, Bódás János – Fejér megyei, illetve megyei vonatkozással is bíró költők, írók, akik bekerültek a Protestáns hősök című sorozat eddig megjelent három kötetébe. A legutóbb kiadott könyvet a Királykút Emlékházban mutatták be a szerkesztő, Faggyas Sándor jelenlétében. Az est házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész volt (aki egyébként maga is több portrét írt a sorozatba), a zenét pedig protestáns szerzők műveiből Cserta Gábor és Cserta Balázs szolgáltatta.

A vaskos kötetbe – az előző kettőhöz hasonlóan – újabb ötven portré került be az elmúlt fél évezred olyan jeles, hívő személyiségeiről, akik protestánsnak vallották magukat. A sorozat keletkezéséről az ötletgazda, Faggyas Sándor beszélt.

Faggyas Sándor szerkesztő a harmadik kötet fehérvári bemutatóján
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Úgy gondolta: a reformáció 2017-re eső, ötszázadik évfordulója alkalmából érdemes lenne számvetést készíteni protestáns örökségünkről, azokról az emberekről, akik ezt képviselik. Így merült föl a portrék meg­írásának, könyv formában való megjelentetésének gondolata, amelyet a Reformáció Emlékbizottság támogatott. Elindult a munka, amelyhez kellettek szerzőtársak, így a három kötetnek összesen 39 szerzője van, köztük Bakonyi Istvánnal és Faggyas Sándorral. Ő egyébként a Magyar Hírlap újságírója.

Mindannyian a közösséget szolgálták

A kötetbemutató során elhangzott az is: az irodalmat ugyan nem szerencsés felekezeti, vallási hovatartozás szerint szétválasztani, s nem is ez a cél, mégis jó felmutatni, kik hogyan játszottak benne szerepet például protestánsként. A portrék azonban nem csak írók életútját rajzolják föl, hanem az olvasó képzőművészekkel, zenészekkel, tudósokkal, lelkészekkel, politikusokkal, katonákkal is megismerkedhet. A közös bennük az, hogy mindannyian a közösséget szolgálták, s rendkívüli teljesítményükkel maradandó értékeket hoztak létre. A sorozat így tágítja ki a hős fogalmát – fogalmazott Faggyas Sándor, aki az emlékezés, az emlékeztetés fontos eszközének tartja a sorozatot.

A személyes hangú portrékkal igyekeztek az időrendi folytonosságot tartani, a három kötet tehát összefügg, egységben érdemes tekinteni rájuk.

A zámolyi származású Csoóri Sándor portréja a második kötetben olvasható
Fotó: FMH-archív

A bemutatott személyiségek között vannak a mai közéletben vitatott megítélésű alakok. Ám őket is érdemes példaként az olvasó, s akár a fiatalság elé állítani, hiszen jelentős munkásságuk, tetteik mellett ugyanúgy követhettek el hibákat, mint bárki más – mondta a szerkesztő. Szó esett itt Horthy Miklós mellett például Jány Gusztávról, a 2. magyar hadsereg parancsnokáról, akit 1947-ben végeztek ki. Ő a szovjet megszállás miatt hagyta el az országot 1945-ben, s ugyan feltételezte, mi vár rá itthon, felesége halála után mégis visszatért. Elfogása és a vádirat összeállítása nem sokat váratott magára, golyó általi halálra ítélték. A Legfelsőbb Bíróság 1993-ban, bűncselekmény hiányában fölmentette az ellene felhozott vádak alól. Az ő parancsnoki működéséről egyébként dokumentumokat is találunk a harmadik kötetben.

Bódás János

A korábban említett megyei vagy ide kötődő személyiségek közül a legfrissebb kiadványban Bódás János (1905–1987) szerepel. Róla Bakonyi István írt, Az optimista lelkész poéta címmel. A személyes jellegű bevezetőben felidézi, hogy a táci születésű Bódás az 1980-as években, már idős fejjel is állandó vendég volt Székesfehérváron az Írócsoport Sziget utcai helyiségében. Szerette az ott folyó jóízű beszélgetéseket, amelyeknek maga is szívesen a részese volt. Egyházi személyiségére rácáfolt természetessége és szókimondása, amelyet vélhetően paraszt őseinek köszönhetett.

Bódás Jánosról a legfrissebb kötetben ír Bakonyi István
Fotó: Wikipedia

A sokat megélt Bódás Jánosnak már a 2. világháború előtt jelentek meg kötetei, a folyamat azonban megszakadt, s csak később, idős korában folytatódott. Verseiben megénekelte a természet és az emberi élet csodáit, a nehézségeket és a bajokat – fogalmaz Bakonyi István.

Az életrajzból pedig kiderül, hogy Bódás 1940-től nyugalomba vonulásáig, 1974-ig szolgált lelkipásztorként Székesfehérváron. A portré után szemelvények olvashatók verseiből.

Hasonló módon ismerhető meg a többi fontos protestáns alak a könyvsorozatból, amelynek tervezik a folytatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában