Kultúra

2015.02.08. 19:55

Erősebb az ördögnél

Székesfehérvár - Szegény Tóbiás mentette meg az elrabolt királylányt a gonosz ördögök karmaiból vasárnap délelőtt az Igézőben.

Buthy Lilla

A Szabad Színház önálló szekciója a bábszínház, aminek már megteremtették az alapjait, és ezt a vonalat szeretnék a továbbiakban is továbbvinni. A bábszínház nevéhez Mátyás király szomszédsága szolgált alapul. Még tavaly ősszel indult útjára a bajuszmesék sorozat, minek lényege, hogy három színész és három zenész játszik a darabban, és még a női szerepeket is férfiak alakítják. Ezek a mesék főként vásári bábjátékokon alapul.

- Ennek az almeséje a Szegény Tóbiás, ami részben magyar népmesei alapokra, de nagyrészt erdélyi ördögös legendákra épít - meséli a rendező, és a darab egyik szereplője Szabó Miklós Bence.

A darabot főleg három-négy éves gyermekek követték figyelemmel, őket a szereplők interaktív módon folyamatosan bevonták a mese izgalmas folyamába.

A történet szerint Szegény Tóbiást feltarisznyálja az édesanyja, hogy próbáljon szerencsét. Ekkor egyszercsak fülébe jut, hogy Burkus király legkisebbik lányának kérőt keres, ehhez viszont bizonyítani kell: le kell győzni az uralkodó házisárkányát. Az egyik kérő maga az ördög álruhában, aki elrabolja a királykisasszonyt. Szegény Tóbiás az egyik patást egy üveg pálinkával győzi le, az még az ördögnél is erősebb. Végül a közönség soraiban ülő gyerekek hathatós segítségével, tapssal és kiabálással, legyőzi a többi ördögöt is. Ahogy annak lennie kell, Tóbiásé lesz a szép királykisasszony és a fele királyság is, és boldogan élnek míg meg nem halnak.

Balogh Mihály, Kovács Máté és Szabó Miklós Bence mellett a Zombori zenekar tagjai működnek közre az interaktív, zenés bábjátékban, hogy mosolyt csaljanak az Igézőbe betérő kicsik arcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!