Kultúra

2017.07.09. 18:15

Zemlényi Eszter, a meg-megújuló tehetség

SZÉKESFEHÉRVÁR Az elmúlt két hónapban jelentős nemzetközi sikereket tudhat maga mögött Zemlényi Eszter énekes, aki a következő időben a repertoárépítésre helyezi a hangsúlyt.

Bokros Judit

Minden eddigi találkozás és beszélgetés alkalmával megfogott az az alázat, amellyel a fehérvári énekes, Zemlényi Eszter hivatásáról, eddigi pályafutásáról és terveiről beszél. Pedig az utóbbi időben tapasztalt sikerei okán elbízhatná magát, ám rajta semmi ilyen nem érezhető, csupán az örömöt hallani ki a hangjából a díjak miatt, amelyek még több munkára sarkallják.

Eszter korábban remekül szerepelt például a Simándy Nemzetközi Énekversenyen, a Petrovics Emil Énekversenyen pedig első díjat nyert tavaly. Idén, az utóbbi hónapokban nemzetközi sikereivel van tele a sajtó: májusban a rangos észtországi Klaudia Taev Énekversenyen lett harmadik, június végén a marosvásárhelyi Virginia Zeani Nemzetközi Énekverseny második díját hozta el.

A marosvásárhelyi gálán Zemlényi Eszter a Glitter and be gay-t énekelte, amelyet a közönség őszinte örömmel fogadott

Az észt megmérettetés előválogatóját több mint fél éve tartották, akkor élőben kellett énekelni, s onnan jutottak be az énekesek a májusi, négyfordulós versenybe. A marosvásárhelyi megmérettetésre hanganyagot kellett küldeni, ez alapján választották ki a finalistákat a kétfordulós döntőre. Eszter jobban szereti, ha már előzetesen is élőben mutatkozhat be, hiszen az személyesebb - mondta el, ám természetesen a lényeg mindig az, hogy továbbjusson. Célként tűzte ki ugyanis korábban, hogy a hazai versenyek mellett külföldieken is tudjon indulni. Ezeken mindig van lehetőség kapcsolatépítésre, az énekeseken kívül menedzserekkel ismerkedhet meg, akiknek köszönhetően további fellépésekre kaphat esélyt. Az ifjú énekes azonban hangsúlyozza: számára a magyarországi fellépések és versenyek is nagyon fontosak.

Marosvásárhelyen jó hangulatú gálakoncertet szerveztek a döntő köré - ám ez más, nagy versenyekre is jellemző. Szép számú érdeklődő jött össze meghallgatni a tizenegy énekes előadását, ráadásul a közönség nagyon lelkesnek bizonyult. Eszter Bernstein Candide című művéből énekelte a Glitter and be gay című áriát, amely egy befogadhatóbb darab, de technikailag komoly tudást igényel.

Tapasztalatai szerint azonban nem csupán ezeknek van sikere, hanem a komolyabb témájú, mélyebb műveknek is - mindez többnyire a közönség összetételétől függ.

A felkészülés, a repertoár kapcsán elmondta: a versenyeken sokszor az ott fölajánlott listából kell kiválasztani, mit énekelnek, ám van, hogy ez csak a döntőre jellemző. Szintén gyakorlat, hogy a zsűri az énekes által leadott listából mondja meg, mit szeretne hallani.

Eszter az első helyezett Alexandru Chiriac román baritonnal és a második Alin Stoica román származású tenorral

A friss második és a korábbi harmadik hely Eszter számára tehát az öröm mellett elsősorban további lehetőségek megnyílását jelenti. A következő időszakban azonban a repertoárépítésre helyezi a hangsúlyt, mert nagyon fontos, hogy időről időre meg tudjon újulni. Most már olyan nagy szerepek is szóba jöhetnek számára, amelyekhez lélekben fel kell nőni - mondta el a sokáig főleg szubrett karaktert hozó művész. Ám az is kihívás számára, hogyan lehet egy humoros figura alakítása után egy nőies, ártatlan karaktert megformálni.

Eszter jövőre tervez ismét versenyeken indulni, például Olaszországban. Mindemellett a következő évadban több koncertet ad mások mellett a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Rádió Zenei Együtteseivel, a Pannon Filharmonikusokkal, illetve a MÁV Szimfonikusokkal. Nemrég megszerezte harmadik, tanári diplomáját is a Zeneakadémia mesterképzésén (korábban tanári és kamaraénekesi főiskolai végzettségre tett szert, majd oratórium és dal mesterszakon diplomázott), így most már középiskolában is taníthat. Vannak ez-irányú tervei - tudtuk meg -, mert nagyon szeret oktatni. Csak a fellépések, a felkészülés miatt nehezebb megosztani az idejét - ám a jövőben bizonyára kiforrja magát, hogyan működhet mindez együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!