Kultúra

2017.06.29. 12:43

Vonzó célpont lehet az Eötvös-kápolna

Ercsi - Az 1828-ban épült, legutóbb tavaly felújított és átadott Eötvös-kápolna őrzi jó állapotát, a helyiek és a turisták célpontja lett.

Bokros Judit

Az Eötvös-kápolna 1828-ban épült, ide temették 1871-ben báró Eötvös Józsefet, az ország első kultuszminiszterét, aki író, költő is volt. Később, közadakozásból obeliszk épült a kápolna mellé.

A Duna-parton álló építmény állaga a 2. világháború után romlani kezdett, a családi kriptát az idők folyamán ki is fosztották. Ezért az ott talált csontokat Eötvös József városban álló szobra alatt helyezték el. Az előző, 1986-os renoválás után a kápolna igencsak lepusztult állapotba került, ezért L. Simon László országgyűlési képviselő kezdeményezte felújítását.

A munkát a korábbi Forster örökségvédelmi központ végeztette el a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Pannon Lapok Társasága pedig 2016-os sajtóbáljának bevételével támogatta azt.

A megszépült épületet, a hozzá tartozó kis kertet és az obeliszket 2016. szeptember 3-án avatták föl. Akkor a jelenlévő politikusok, a város képviselői azt remélték, hogy a kápolna kedvelt turisztikai célpont, találkozóhely lesz majd, és sikerül megőrizni állagát is.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a remény nem volt alaptalan. A helyszínen járva látszik, hogy az épületben és környezetében nem esett kár, az oszlop és a kápolna az idillikus helyszínen nyugodtan magasodik a Duna fölé. Győri Máté, Ercsi polgármestere is megerősítette: eddig nem volt gond, senki nem rongálta meg az épületet. Igaz, az azt megvilágító fényszórók közül kettőt elloptak, folyamatban van azonban egy új megoldás a megvilágításra. Valószínűleg földbe süllyesztett fényforrásokat helyeznek majd ki a közeljövőben.

A polgármester úgy tapasztalja, hogy szinte mindig van kint egy-egy helyi látogató, biciklis a kerékpár-és autóúton is megközelíthető kápolnánál, és turisták is akadnak. Ezenkívül a városi intézmények szerveznek oda alkalmanként koszorúzást, látogatást iskolás, óvodás csoportoknak.

A kápolna tetején napelem van az áramtermeléshez

A kápolna környezetének gondozását a helyi civilekből álló Berkenye Baráti Kör vállalta, amely időt és fáradságot nem kímélve parkosít. Ennek is köszönhető, hogy a műemlékegyüttes egyre népszerűbb célpont – tette hozzá Győri Máté.

Az átadás után fölmerült: az egyház tulajdonában álló római katolikus kápolnában elhelyezett jelképes sírfedlapon nem pontosan azok a nevek vannak feltüntetve, akiket annak idején ott temettek el. Az akkori felirat szerint báró Eötvös József, édesanyja, Lilien Anna bárónő és nagyapja, Lilien József nyugodott a kápolnában. Egy kutatás szerint azonban négy embert temettek el a családi sírboltban. Megkérdeztük ennek kapcsán L. Simon Lászlót, történt-e lépés az ügyben?

A képviselő lapunknak elmondta: most már a kápolna falán elhelyezett táblán és a sírfedlapon is csak olyan emberek nevei szerepelnek, akiket bizonyíthatóan oda temettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!