Kultúra

2017.04.25. 16:27

Kórustalálkozó Kodály Zoltán emlékére

Csákvár - Hetedik alkalommal szervezték meg a Csányi László kórustalálkozót a városban. Ebben az évben Kodály Zoltán emléke köré is építették az esemény tematikáját.

Laci Patrícia

A zene összehozza az embereket, tartja a régi mondás, nos ez szombaton sem volt másképp Csákváron a Csányi László kórustalálkozón, amelyet már hetedik alkalommal szerveztek meg. Az esemény egy szakmai délelőttel indult az Esterházy iskolában, ahol a felnőtt érdeklődőket mélyebben beavatták Kodály Zoltán zenepedagógiájába, ugyanis a neves zeneszerző, népzenekutató köré építették az idei programot.

A két előadó  Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, illetve Németh István, az MTA Zenetudományi Intézet munkatársa volt. A gyerekekkórusoknak pedig Varró János, a Hermann László iskola zenetanára tartott népi hangszer bemutatót. A pedagógus több mint 30 féle eszközzel ismertette meg a fiatalokat.

A szakmai délelőtt befejeztével az érdeklődőket közös ebédre invitálták a szervezők, utána pedig a múzeumban megtekintették a Csányi László emlékszobát, hiszen a kórustalálkozót a Liszt Ferenc-díjas, csákvári születésű  karnagy emlékére szervezik meg évről évre.  Az idei találkozó érdekessége az volt, hogy Csányi László lánya, Valéria is jelen volt az eseményen. Valériáról tudni kell, hogy az Operaház karmestere. Természetesen a kórustalálkozón a közös éneklés sem maradhatott el, a gyermekkórusok megmutathatták, milyen erő is lakozik a torkukban. Érkeztek gyermekek Bicskéről, Oroszlányból, Lovasberényből, illetve Csákvárról is. Az esemény végén a budapesti felnőtt Pagoda Kórus is fellépett.

A program főszervezője Kunstár Béláné Irénke ének tanár volt, aki egyébként már 36 éve tanít zenét, emellett anno iskolás korában ő maga is kórustag volt. Mint elmondta, a gyerekeknek óriási élmény volt a találkozó, hiszen különféle dalokat ismerhettek meg, ráadásul a kórusoknak nagyon erős az összekovácsoló ereje. Irénke szerint ezek a programok évről évre új erőt adnak számára, hogy a következő kórustalálkozót is   szívvel-lélekkel megszervezze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!