Kultúra

2017.03.05. 16:15

Új elnökség: fiatalított a szövetség

Székesfehérvár - Tisztújítás volt nemrégiben a Martin György Néptáncszövetségnél. A fehérvári Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzserét, Majoros Andort a szövetség elnökségi tagjává választották.

Gábor Gina

A Martin György Néptáncszövetség 24 éve alakult, közel húsz együttes részvételével. Az eltelt időben nagyon fontos szervezetté vált, hiszen ez a fórum képviseli az amatőr táncegyütteseket, de az érdekvédelem mellett szakmai szempontból is segíti az együtteseket a nemzeti hagyományok és a kulturális értékek őrzésében.

Majoros Andort - aki eddig a választmány tagjaként is igen aktív szerepet vállalt - a szövetség mai működéséről és az elnökség feladatairól kérdeztük a tisztújítás kapcsán:

- A rendszerváltás után sok minden átalakult, megváltozott például az amatőr együttesek finanszírozása is. Szükség volt egy olyan szervezet létrehozására, amely nemcsak az érdekvédelmet látja el, hanem mint "jogi személy", pályázatokon is indulhat az illetékes minisztériumnál vagy éppen a Nemzeti Kulturális Alapnál - mondta Majoros Andor, és hozzátette:

- Szerencsére a szövetség elnöke a kezdetektől egy hírneves, tekintélyes szakember, Diószegi László, akinek a neve, értékítélete "védjegyet" jelent a támogatásokról döntő országos hatókörű fórumokon. Elvégre az amatőr mozgalomban is kialakultak olyan együttesek, amelyeknek tevékenysége minőségi szempontból nem különbözik a hivatásos együttesek tevékenységétől, csak a működésük más. A tagok nálunk munka mellett foglalkoznak a kulturális örökség átadásával, őrzésével. Az amatőr együttesek neveltjei viszont igen sokszor válnak hivatásos táncosokká.

Majoros Andor Fotó: Molnár Artúr

A Martin György szövetségnél azért volt szükség tisztújításra - tudtuk meg Majoros Andortól -, mert azt szeretnék, hogy az eddiginél fiatalosabb, lendületesebb legyen a vezetés. A tapasztalt szakemberek mellett a fiatal "negyvenes" táncpedagógusok nemzedéke is bekerült a héttagú elnökségbe, a választmányt pedig megszüntették. Most az elnökségben minden egyes tájegységet, táncos szakterületet képviseli valaki - Majoros Andor például a dunántúli együtteseket.

A szövetség - azon kívül, hogy szakmai segítséget nyújt -, évente 4-5 fontos eseményt is szervez: a februári néptánc- antológiát (amin az Alba Régia is szerepelt), a tavaszi országos táncházi kirakodó vásárhoz kapcsolódó Martin-gálát, a szegedi néptáncfesztivált - ami mostantól az együttesek utánpótláscsoportjaira koncentrál. Évente foglalkozik a szövetség továbbképzéssel is. Az utóbbi években a néptánc elemeire épülő kortárs tánckompozíciók is születtek, ezért kétévente ezekből a koreográfiákból is rendeznek antológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!