Kultúra

2016.12.21. 16:10

Hóbaba, az ehető játékszer

Székesfehérvár - Sápadt, fehérbe bugyolált lányka, mint játékszer? Vagy mint tortadísz? Egyáltalán: mi is a hóbaba?

Kocsis Noémi

Őszintén szólva: míg Nagy Veronikától, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusától nem hallottam róla, fogalmam sem volt, hogy léteznek hóbabák, önálló játékszerként. Hogy mi a hóbaba?

Kicsi figura, mely általában gyermeket ábrázol különböző helyzetben, téli sportok vagy karácsonyi szünidő alkalmával, hóruhában. Az eredeti hóbabák mázatlan biszkvitporcelánból készülnek, és a kezeslábas ruhájuk is ennek az anyagnak a törmelékével van borítva.

Esetenként nem csak gyerekek, hanem más figurák is készültek: Mikulás, pingvin, medvebocs és más állatok. De eredetileg nem is játékszer volt. A hóbabát először többször használatos, tortát díszítő figuraként készítette az 1890-es években Johann Moll cukrászmester, Németországban.

Játékszernek ma már nem használjuk e babatípust, de a története ma is érdekes: egy tortadísztől és egy újszülöttől indult el a 20. század elején, majd meghódította Európát is Fotó: Hetedhét Játékmúzeum

Ez a 19. századi karácsonyi dekorációs célú cukorbabákon alapult. A már játékszernek használt hóbabákkal a fehérvári Moskovszky-gyűjtemény alapítója, Éva asszony is foglalkozott, meg is tekinthetőek a babakollekcióban. Ő így írt erről a babatípusról: A hóbabák Robert Peary admirális kislányának, Marie-nek köszönhetik születésüket.

Felesége, Josephine D. Peary ragaszkodott hozzá, hogy szülése előtt sem megy civilizáltabb helyre, és ha az eszkimó asszonyok a világra tudják hozni gyermeküket az Északi-sarknál, akkor neki is menni fog. 1893-ban nagy szenzációt okozott az eszkimók körében a fehér baba születése, messze földről jöttek, hogy megnézzék és megtapogassák: csakugyan meleg-e és nem hóból van. El is nevezték a kislányt Hóbabának..."

Miután az anyuka 1901-ben, majd 1903-ban is megjelentetett a témában könyvet, a hóbaba egyszerűen divatba jött. A kislányok kabátjára prémbundás kapucni került és a jó szemű német játékgyártók elkezdték gyártani a sikergyanús babát. Az 1909-es settlei kiállításon emléktárgyként árulták őket, 1928-ban Byrd déli sarki expedíciója idején újra divatba jöttek. Később is szívesen használták őket nippeknek, de a karácsonyfa alatt is rendeztek be jeleneteket belőlük." - írja Moskovszky Éva a hóbabáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!