Kultúra

2016.07.07. 16:15

Arany Páva díjat kapott a Galagonya

Enying - Óriási sikert ért el a Tinódi református iskola diákjaiból álló Galagonya citerazenekar Egerben.

Házi Péter

Galagonya névre hallgató citera együttes három évvel ezelőtt alakult a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola diákjaiból. A kisiskolások még mostanra sem lettek nagyok , a tíz-tizenegy éves gyerekek azonban nemrégiben óriási sikert értek el Egerben, ahol fellépésük alapján Arany Páva díjban részesültek.

- A Tinódiban külön szakkörként működik a citeraoktatás, jelenleg tizenhat fiatal jár ezekre a foglalkozásokra, a Galagonya együttesen kívül létezik a Kikerics és a Szalmaszál névre hallgató formáció is - mondta a citerások vezetője, Nagy Imola, aki idén áprilisban a nagylóki minősítő versenyre vitte el galagonyáékat , s már ott kiválóra értékelte a zsűri az előadásukat. De itt nem álltak meg a tinódisok, nemrégiben ugyanis részt vettek az országos minősítőn, ahol egyből megszerezték az Arany Páva díjat.

A Galagonya citera együttes vezetője Nagy Imola (j-2) Fotó: Az iskola

- Ez azért is nagy szó, mert én még nem hallottam olyat, hogy egy fellépő már a legelső országos minősítésén egyből megkapja ezt a magas elismerést a zsűritől. Sok esetben csak a második, harmadik megmérettetés után szokták odaítélni ezt a díjat - emelte ki Nagy Imola, akitől megtudtuk, a kilenctagú együttes célja ennek a minősítésnek a megtartása.

És persze a folyamatos fejlődés: a gyerekeknek még van mit elsajátítaniuk a játéktechnikák terén, az erdélyi dallamoknak például különleges pengetési technikája van. Szóval nem fognak unatkozni a nyári szünetben sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!