Kultúra

2015.10.30. 11:36

Élet az élet után? - Dokumentumfilm és könyv R. Kárpáti Pétertől

Sárbogárd – Tabu? Szemérmes hallgatás? Elhallgatás? R. Kárpáti Péter kíváncsi ember. Kérdéseket tesz fel, melyekre még csak nem is sugallja a feleletet. Ki-ki keresse meg a maga válaszát. Az alkotó Déri Jánosnak ajánlotta sorozatát...

V. Varga József

Testen kívüliség, zuhanás és szeretettel teli feloldódás. Fénylény és életfilm, majd a határról valami visszahúzza a lelket a testbe. Élet az élet után. Szembesítettük már magunkat kérdéseinkkel? Miért pozitívak a halálközeli élmények? R. Kárpáti Péter vetítéssel egybekötött előadást tartott nemrégiben a művelődési központban.

A színész, rendező nyolcrészes dokumentumfilmet forgatott és két könyvet is írt a magyarországi halálközeli élmények témakörében. Az epizódokban, a könyvekben olyan országosan ismert és elismert személyek szólalnak meg a többiek között, mint Bárdos György neurobiológus, Jókai Anna író, Papp Lajos szívsebész, Paulinyi Tamás író, Réz András esztéta, Szűcs Ferenc teológus professzor, Vekerdy Tamás pszichológus. És persze őszintén, megrendülten beszélnek különös élményeikről a klinikai halál állapotából visszatért átélők.

A két levetített epizód elgondolkodtató, a narrátor – kilépve a képkockákból – tovább mesélt nekünk, továbbvezetett bennünket a megismerés útján. A sárbogárdiak mindenképpen visszavárják a folytatással.

– A filmsorozatnak és az eddig megjelent két kötetnek nem célja a halál utáni bárminemű létezés igazolása, tagadása, megkérdőjelezése vagy misztifikálása – mondta R. Kárpáti. – Az epizódok és a könyvek tényalapon készültek, kerültük bennük az ezoterikus, a vallási és a spirituális megközelítéseket. Nem akarunk vezetni senkit sem.

Raymond Avery Moody amerikai tudós és kutató, a filozófia és az orvostudomány doktora a múlt évszázad hetvenes éveinek elején korszakos felfedezésre jutott, ami nagyban átformálta a halállal és a túlvilág-felfogásokkal kapcsolatos modern szemléletet. Elsőképp a klinikai halálból visszatértek sokban egybevágó tapasztalatait összegezve megalkotta a halálközeli élmény (hké) fogalmát.

Ezerkilencszázhetvenötben kiadott nagy vihart kavart könyvével a szakmai és a laikus köztudatba is bekerült az a sokat vitatott feltevés, hogy az élet – vagy legalábbis az életfunkciók – megszűnésével a tudat nem oltódik ki, sőt, soha nem látott módon észlelhetünk gondolatokat, megváltozott időt és teret.

Amint R. Kárpáti megosztotta hallgatóságával, Moody felsorolása több fázisra tagolta a jelenséget. Köztük: a testen kívüliség élménye, zuhanás egy fényes kijárat felé, feloldódás a szeretettel teli fényben, fénylény, életfilm, az elhunyt elér egy határt, valami visszahúzza a lelket a testbe.

Kíváncsi ember R. Kárpáti Péter, s bennünket is kíváncsivá tesz. Kérdések fogalmazódnak meg bennünk, s bár legtöbbször nem vagyunk birtokában a válaszoknak, az első lépést már megtettük. Szembesítettük magunkat kérdéseinkkel.

– Sorozatunkat hiánypótlónak is szánjuk, mely sokak számára segítség lehet – fogalmazta meg a rendezvény végén a színész, rendező. – Szeretnénk elérni, hogy minél inkább megnyíljanak azok az emberek, akiknek volt halálközeli élményük, de azt mondták nekik, ne beszéljenek róla, mert bolondnak titulálják őket. Szeretnénk, hogy meginduljon egyfajta párbeszéd minderről.

Vigyék hírét az estnek! Jelentkezzenek! – biztatta végül hallgatóságát az alkotó. Ugyanis folytatni kívánják a filmsorozatot, s újabb köteteket is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!