Kultúra

2015.09.29. 05:01

A Válinka erdélyi sikere

Vál, Balánbánya – Az erdélyi kisvárosban 19. éve rendezik meg a Botorka néptáncos fesztivált, gyermek- és ifjúkorúak felléptével. A tavalyi sikert követően a váli Válinka senior csapatát szeretettel fogadták a testvértelepülésen.

Zsohár Melinda

A testvértelepülési kapcsolatok egyre kevesebb helyen csupán protokollárisak, Vál és Balánbánya között tartalmas és baráti szálak szövődtek. Az önkormányzati kötődést leginkább a néptáncosok, zenészek, hagyományőrzők teszik még élőbbé, találkozóikat látványos és szívmelengető kulturális események teszik emlékezetessé. Családok, különböző korosztályok tagjai ismerkednek meg, az internet pedig tovább segíti a szerveződő barátságok életben tartását, akár napi szinten is.

Fotók: Borbély Szabolcs

Balánbányán 19 éve rendezik meg a Botorka Fesztivált, gyermekek és ifjúsági hagyományőrző csoportok részvételével. Tavaly meghívták az alkalomra a senior Válinka táncosait vendégként, s a nagy sikerre tekintettel idén megismételték az invitálást. A balánbányai Ördögborda együttese nem ismeretlen az anyaországiak előtt, az első, 2012-es  Fölszállott a páva vetélkedőn ők nyerték el a közönségdíjat. A nyáron Válban töltöttek egy hetet Sándor Csaba művésztanáruk vezetésével, fergeteges táncukkal gazdagítva a helyi művészeti csoportok műsorát a katonanótás és táncos testvértalálkozón.

A napokban a Vajda Levente által vezetett Válinka, s a szintén a művésztanár által irányított, fiatal táncosok alkotta Villő utazott a Botorkára – köztük ercsi, ráckeresztúri tagokkal.

A Válinka „fordítva” szerveződött, mint szokás, ezúttal a már táncoló gyerekektől kaptak kedvet szüleik a néptánccsoport alakítására! Igényes népviseletekre tettek szert, megalapították a Váli Út Hagyományőrző Egyesületet Molnár Szilárd vezetésével. A Villő Táncegyüttes idén a felvidéki Nagyszombaton képviselte Magyarországot a V4-ek folklórfesztiválján, mondta el Nagy Árpád, a Martonvásár sajtóreferense.

A mostani kiutazást követően, a fesztivál előtt rögtönöztek Csíkszeredában dinamikus flashmobot, azaz villámcsődületet válinkáék és villőék, ígéretes bevezetőként a fesztiválbéli fellépésre. A Botorkát a zenés-táncos események mellett gasztronómiai rendezvények, kirakodóvásár, kézműves bemutatók kísérik, s mindenki részvételével vasárnapi misén búcsúznak egymástól anyaországiak, s határon túliak – magyarok, testvérek. Magyarországról Kocsról és Derecskéről utaztak a fesztiválra csoportok. A Fejér megyeiek műsorát megkülönböztetett érdeklődés övezte. Egyedülálló koreográfiájukban a senior és az ifjúsági tánccsoport – szülők és gyermekeik - együttes fellépésével varázsolta el a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!