Kultúra

2015.08.09. 09:41

Feszt, fantasztikus zenével - A hazai muzsikusok és a külföldi sztárok is kitettek magukért

Székesfehérvár - Remek zenei élményeket hozott az idei nyár a megyeszékhelyen: Előbb a Fezenen, majd néhány nap múlva az Alba Regia Feszten találkoztunk sztárokkal.

Silye Sándor

A II. Alba Regia Feszt 3 napja során 15 társulat lépett fel a Zichy Ligetben, és a Kossuth udvarban elhelyezett színpadokon. A magyarok játékukkal mind megütötték a sztárszintet, a meghívott külhoni előadók pedig bizonyították, nem véletlenül ismerik el őket világszerte. A honi együttesek remekeltek, kiemelkedett e magállapítás természetesen szubjektív a Hot Jazz Band, illetve Pribojszki Mátyás és csapata. Mindkettő életörömöt sugárzott zenéjével, de Vörös Janka is jelezte, számolnia kell vele a világ jazz színpadainak. Balázs Elemér együttese, a Peet Project, a Borbély Műhely sem hazudtolta meg hírét, de minden résztvevőnek hála, ismét tele volt a város élettel .

A francia Elektro Deluxe kiváló hangulatot teremtett

- Láthattuk, az emberek vevők a kiváló zenére, de a szervezésre jövőre még jobban oda kell figyelnünk, hogy tényleg az öröm fesztiválja legyen - összegzett Mits Gergő szervező.

Ami külföldieket illeti, a francia Elektro Deluxe az elektro-jazz úttörője volt egykor, de ma már komplexebb muzsika jellemzi őket: zenéjük energetikus egyvelege a dirty soulnak és funknak. Az együttes mindent elsöprő lendülete, James Copley énekes showja igazi élményt adott. Hamar megfogták, és másfél óráig nem is eresztették a közönséget. A publikum persze partner volt a közös éneklésben, de akkor is, amikor az együttes táncra perdült a színpadon.

- Szeretünk átjárni a stílusok között, és ebből lesz az Elektro Deluxe. Meg akarjuk érinteni az embereket a zenénkkel, érzelmeket közvetíteni általa. Bármilyen érzelmet, legyen az boldogság, szomorúság, érzékiség, vidámság mert ez a lényeg! - mondta James Copley és Thomas Faure szaxofonos.

Megérintettek mindenkit, az egész tér egyetlen hatalmas vigyor volt 90 percen keresztül. Az emberek vagy a színpad előtt tolongtak, vagy hátrébb táncoltak. Sztárok voltak, még akkor is, ha mint kiderült nem mindenkit ragadott magával a banda.

A közönség átszellemülten hallgatta az Eric Essix s Move Trio játékát  Fotó: ökk

Az alabamai formáció, az Eric Essix s Move Trio másfajta jazzt képviselt. Ők a klubok világában érzik elemükben magukat. Gitárcentrikus zenéjüket (Eric Essix gitár, Klevin Wooten billentyű, James Spraggins dob) kiérlelt, profi technikával adták elő, csipkefinomságú játékukkal a lelkeket érintették meg.

- Épp erre épül a zenénk! De ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha őszintén szól, és a lelkünkből, a szívünkből jön. Szülőföldünk, Alabama is benne van a muzsikánkban, mert ott nőttünk fel. Az ottani templomi zene, a spirituálé, a gospel is irányít bennünket - hallottuk Erik Essixtől.

A trió színpadi ideje alatt nem volt nyüzsgés, a többség átszellemülten hallgatta őket. Még a szentimentális dalok is sodró lendülettel szóltak.

Jó napok voltak, fantasztikus zenészekkel, remek muzsikákkal. Várjuk hát a következő évet !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!