Kultúra

2015.03.20. 14:55

Múltidéző: A Garzon-házban 1977-ben nyílt meg a könyvtár az olvasók előtt

Fejér Megyei Hírlap - Móré Erzsébet tollából született meg az alábbi írás, melyet az 1977. január 29-i lapszámban közöltünk.

Ma, ha a megyei könyvtárral a középpontban, egy képzeletbeli ezer méter sugarú kört rajzolunk, a körben nem is egy könyvtárt találunk. Csak a legismertebbeket soroljuk: az építők művelődési házának könyvtára és Hírlap-olvasója, a Velinszky László Városi Könyvtár, a Szakszervezeti Központi Könyvtár, a Garzon-ház földszintjén lévő fiókkönyvtár, az oktatási igazgatóság könyvtára, s még nem is számítottuk az iskolákban lévőket és a szakszervezeti fiókkönyvtárakat. A Garzon-könyvtár – hivatalosan persze nem így hívják, sőt neve sincs, egyszerűen csak fiókkönyvtárnak titulálják - a Fehérvári Garzon-ház földszintjén kapott helyet. Bejárata egy a ház kapujával. Így voltaképpen különleges helyet foglal el, amolyan házikönyvtár szerepet tölthet be – gondolja a tapasztalatlan látogató.

– Többnyire gyerekek, fiatalok járnak ide, és természetesen a ház lakói között si van beiratkozott olvasó - halljuk Takács Zuzsától, a könyvtár vezetőjétől. - Jó kapcsolatunk alakult ki a közeli óvodával és az általános iskolával is.

Tavaly hatszázhatvanöt olvasót tartottak számon. Idén még nincs meg a létszám, mivel sokan nem iratkoztak át a múlt évről.

A Garzon-házban 1977-ben nyitotta meg kapuját a könyvtár. A képen látszik, sokan keresték. Fotó: Kabáczy Szilárd (Reprodukció: Molnár Artúr)

A hét második felének kora délutánjai csendesek. Két diáklány böngészget öt és fél ezer kötet a választék. Pilipár Valéria és Antal Zsuzsa rendszeres látogatók. Hogy a számos belvárosi könyvtár mennyire nem jelent konkurenciát a szó rossz értelmében, az is bizonyítja, hogy számos olvasó, például Antal Zsuzsa is egyszerre két könyvtárból hordja az olvasnivalót.

Minden könyvtáros tudja, hogy a rádió és tévé műsorai milyen nagy hatást gyakorolnak az olvasási kedvre. Érdekes műsorhét után csappan a forgalom. Ha unalma s volt a tévé-hét, kedden már alig várják az olvasók a könyvtárnyitást. Másképpen is megnyilvánul ez a hatás. A filmsorozatok közben és utána népszerűségi listát a filmek alapjául szolgáló regények és szerzőik vezetik. Volt már Galsworthy-korszak, Balzac-szezon, most az Érzelmek iskolája és vele Flaubert-csúcs várható.

Takács Zsuzsa így látja a helyzetet: – A szervezett programok érik el a legnagyobb hatást. Az iskolások gyakran tartanak itt őrsi órát, ám amikor közösen hallgatunk zenét, és rendszeres látogatók az óvodások. A legfiatalabb „olvasóink" is az óvodások közül kerülnek ki: négy-öt éves gyerekek jönnek, persze szülőkkel együtt. az óvodások számára külön könyvdobozt készítettem, onnan válogathatnak. Író-olvasó találkozóakt is tartunk, karácsony előtt hangulatos Takács Imre-Marosi Júlia estet rendeztünk. Az akkori látogatók már mind könyvtári tagok.

1975. január 4-én nyílt ki a Velinszky László Városi Könyvtár Mészöly Géza utcai fiókkönyvtára. A nyitást követő hónapokban ízléses ismertető-invitáló képes kártyán „üzentek" a környékbelieknek, s a könyvtár fölött tornyosuló kilenc emelet lakóinak - az imént említett számok mutatják az eredményt.

„Az olvasóvá nevelést minél korábban, lehetőleg már óvodás korban kell elkezdeni" vallják a könyvtárosok, pedagógusok. Úgy tűnik ez a folyamat – a könyvtárak és gyermekintézmények, iskolák kapcsolatának szorosabbra fűzésével – jó úton van. Már „csak" a nem olvasó felnőttek olvasóvá válását kellene segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!