Kultúra

2014.12.05. 11:56

Örökbefogadót keres a tál

A Szent István Király Múzeumba kerülhet a római kori ezüstkincs névadó táljának, a Seuso-tálnak mérethű műtárgymásolata. A gyönyörű tálat elkészítő ötvösművész megtisztelőnek érzi, hogy Székesfehérváron kezdeményezés indult alkotása közgyűjteménybe kerülésére.

Tóth Sándor

A budapesti Vigadó Galériában november 21-én nyílt Visszanézve című kiállítás Borsos Miklós hat tanítványának munkáiból válogatott, köztük Jajesnica Róbert Munkácsy-díjas ötvösművészéből. A kiállított mesterművek között kapott helyet és kerül bemutatásra január 4-ig a Seuso-tál pontos mása.

Jajesnica Róbert lapunk kérdésére elmondta, a gazdagon díszített tálat a Magyar Nemzeti Múzeum által rendelkezésére bocsájtott részletes dokumentáció alapján készítette el. Egy egész évet dolgozott rajta, mivel elbűvölte az eredeti tál szépsége. De ösztönözte az, hogy a tál elkészítésének idején még remény sem volt arra, hogy az eredeti kincs valaha is Magyarországra kerülhet.

A Seuso-tál másolatának elkészítése egyéves precíz munkát igényelt Fotó: a művész archívuma

A jelenlegi székesfehérvári Seuso-kiállítás, és a hozzákapcsolódó rendezvénysorozat iránti jelentős érdeklődés is indokolná, hogy az ezüstszerviz rendkívül érdekes történetét a múzeum feldolgozza, s egy állandó tárlat keretében bemutassa. Azokkal a régészeti leletekkel, és értékes freskókkal együtt, amelyek a kincs feltételezett megtalálási helyén, a Szabadbattyán és Úrhida határában feltárt római kori palota romjaiból kerültek elő. Ennek a kiállításnak „arcot adó”, meghatározó darabja lehetne az ötvösművész Seuso-tála.

A műtárgymásolat létezéséről levélben tájékoztattuk Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást, egyben azzal a kezdeményezéssel fordultunk hozzá, támogassa a tál közadakozásból történő megvásárlását. A polgármester válaszában megköszönte, hogy felhívtuk a figyelmet a felbecsülhetetlen értékű Seuso-kincs egyik darabjának másolatára. A javaslatot a város megfontolja, ennek érdekében a múzeumi szakemberek felveszik a kapcsolatot a művésszel.Nádorfi Gabriellától, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetőjétől, a Seuso-kincs specialistájától megtudtuk, személyesen találkoznak az ötvösművésszel és megtekintik a tál másolatát a további döntés érdekében. Addig is bemutatjuk a szóban forgó, igen figyelemre méltó alkotást, a róla készült felvételt Jajesnica Róbert bocsátotta a rendelkezésünkre.

Címkék#Seuso-tál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!