Kultúra

2014.04.25. 12:12

A főnix rendje

....olvasom kisfiam kedvenc könyvének borítóján. A legenda szerint a főnixmadár 500 évig él, majd önmaga gyújtotta tűzben lobog el, hogy aztán hamvaiból ismét feltámadjon. De mit jelent a főnix rendje?

Egy sokat csipogó főnixet, aki a summum bonumot, a szépség-jóság-igazság hármasságát képviseli, és azért küzd, hogy csak ésszerű és jótékony elvek működjenek a világban. Estére ereje elhal, az ágyban már csak hamuja marad, de reggelre kelve ismét felragyog, és nem tudni hogyan, valami különös csoda által, de újult erővel lát a tennivalóknak.

Egy főnix szövetséget jelöl a „rend" kifejezés. Sok főnixmadár, tűz és megújulás.

A valóságban hol van ilyen?

Az a munkám, hogy járom az országot és iskolákban, művelődési házakban, könyvtárakban tartok előadást kamaszoknak. Sokféle közösség és helyszín: mintha egy kaleidoszkópba néznék, s részekből raknék össze magamban egy képet az országról, az ország gyermeklakosságáról. Intelligens, a humorra nyitott gyerekek, a legeldugottabb falvakban is. És kiemelt pályázatból vitt ajándékok, fejenként 14 könyv egy keleti megye nagyvárosában. Az ajándék könyvcsomagból sok nálunk, a feladónál maradt, mert a gyerekek nem tartottak rá igényt. Nehéz lett volna hazacipelni? Vagy nincs perspektívája az olvasásnak?

Sokat gondolkodtam ezen: min múlik? Borsod, Hajdú-Bihar,Békés, Jász-Nagykun...

Bizonyos helyeken a társadalmi lehetőségek, a családi körülmények szinte azonosak...

És akkor beugrik a főnix rendje. Ismerek olyan megyei könyvtár vezetőt, aki végigjárta a kistelepülések polgármestereit, az iskolaigazgatókat, s mindenkivel egyenként megértette, hogy a gyerekeknek nincs más kitörési lehetősége, csak a tanulás és az olvasás. Jártam kidőlt-bedőlt házakkal tarkított kisfalvakban, ahol a közösségi ház rendre ragyogott. Mert az emberek megértették az üzenetet, s az állami támogatást saját munkaerejükkel egészítették ki. Integrációs programokkal, „babaolvasóvá" neveléssel csábítják be a kicsiket a könyvtárba, s jönnek velük a szülők is, mert a könyvtárban legalább meleg van. És meleg ételt adnak legalább naponta egyszer, s a kis totyogósoknak megtanítják a kézmosás fontosságát, miként kell ülni az asztalnál, viselkedni egy közösségi térben. És a gyerekek már előszocializáltan kerülnek az oviba, s később az iskolába.

Értelmes, vidám gyerekek között jó író-olvasó találkozót tartani, mert a poénra poénnal válaszolnak, és akkor együtt nevethetünk. A gyerekközösség viselkedése alapján következtetni lehet a település munkanélküliségi rátájára, a családok megtartottságára. Minden helyen egy órát tartózkodom, így könnyen elbánok a legszélsőségesebb társasággal is. Egy óra múlva viszont összeszedem a könyveim, bepakolok a kis gurulós bőröndömbe, és megyek tovább. De a pedagógusok, könyvtárosok, a szociális védőháló tagjai maradnak.

A főnix rendje, szövetsége. Azok, akik azért küzdenek minden szinten, hogy csak ésszerű és jótékony elvek működjenek a világban. Estére erejük elhal, az ágyban már csak hamujuk marad, de reggelre kelve ismét felragyognak, és nem tudni hogyan, valami különös csoda által, de újult erővel látnak a tennivalóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!