Kultúra

2013.12.05. 18:05

Megjelent az M. Tóth István emlékére készült könyv

Székesfehérvár - Zsúfolásig megtelt a Szent István Művelődési Ház díszterme. M. Tóth István festőművész emlékalbumát mutatták be.

Szabó Zoltán

Érthető az érdeklődés: a mestert, a tanárt mindenki szerette, és láthatóan szeretettel, tisztelettel készült a nagyon szép kivitelű könyv is. Amelynek szerzői, szerkesztői termésetesen ott voltak az esten. Köztük a szerzők: Bobory Zoltán és Fehér László, a szerkesztők: Fehér László Kossuth-díjas festőművész, egykori M. Tóth-tanítvány, Árkövi Klára Éva, Klára asszony, a festőművész özvegye, a kötet grafikai tervezője Tóth Adrien grafikus, Kiss László, aki a műalkotások fotó reprodukcióit készítette.

Fehér László Kossuth-díjas festőművész, az egykori tanítvány. Fotó: Koppán Viktor

A székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András egyebek között arról beszélt, hogy az albummal – akárcsak a néhány hete megjelent Áron Nagy Lajos-kiadvánnyal – a város törlesztette adósságának egy részét azon művészek felé, akik Fehérvárért olyan sokat tettek. A polgármester hozzátette: az adósság törlesztése akkor lesz teljes, ha megnyitják a város nagy alkotóinak – köztük M. Tóthnak – állandó kiállítását.

A kötet személyes hangvételű bevezetőjét Bobory Zoltán írta, Klára asszony felkérésére. Bobory beszélt az egykori barátról, felidézte, hogy a Szent Korona Galéria első kiállítását M. Tóth István műveiből rendezték. Ugyancsak személyes emlékeket idézett fel Fehér László. Azt, amikor elsőként beléphetett a fehérvári festők birodalmába, amikor M. Tóth István tanítványává fogadta. S azt is, amikor a mester budapesti, Csók galériabeli kiállítását szervezte, hogy a súlyos beteg alkotó életét meghosszabbítsák. Sajnos, M. Tóth István a tárlatot már nem érhette meg. Fehér László megjegyezte: addig él az ember, amíg emlékeznek rá. Pista bácsi ezért örökké élni fog. Végül Klára asszony köszönte meg mindenkinek az album elkészítéséhez nyújtott önzetlen segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!