Kultúra

2013.01.28. 16:42

Kolesz-mese, és költészet

Rendhagyó irodalomórát tartott Hegedűs D. Géza színművész a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban, a hagyományos kollégiumi héten, amelyen évről évre névadójukra emlékeznek.

Gábor Gina

S hogy az idén miért éppen Hegedűs D. Gézát, a budapesti Vígszínház művészét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát kérték fel? Nos, a neves színész egyik interjújában Nemes Nagy Ágnes sorait idézte, és megjegyezte, az ő gyémánttisztaságú költészetét különösen kedveli... Hát így. Ez adta az ötletet, hogy ismeretlenül meghívják Székesfehérvárra a művész pedig nem mondott nemet. Szerencsére.

Mert Hegedűs D. Gézáról kiderült, kiválóan ért a tinilányok nyelvén (is). Szebbnél szebb középiskolás leányzókból állt ugyanis a hallgatósága: bevezetésül sok humorral el is mesélte nekik a saját kollégiumi élményeit.

- Én is vidéki vagyok, Ibrányban, a Nyírségben töltöttem a gyerekkoromat, aztán Debrecenben tanultam tovább, a Péchy Mihály Építőipari Technikumban, így lettem magam is kollégista. Fiúiskola volt a miénk, és a kollégiumban is 350 fiú lakott. A lányokról mi csak ábrándoztunk, beszélgettünk... Ők távol voltak tőlünk, a Tóth Árpád Gimnázium kollégiumában laktak. A lányok gyöngédebbek, jobbak, nyitottabbak mint a fiúk, akiknél az erő gyakran mindent felülír. A nagyok bizony "szuttyogatták" is eleget a kicsiket, így aztán nehéz volt az első félév. De aztán megedződtem. - mesélte a színész, aki nem csak a kollégistalét szigorúságáról beszélt, hanem arról is: mindennek ellenére nagyszerű volt számára az a debreceni négy év, mert ott került közel a művészethez. Ott derült ki: az irodalom, a színház, a film az ő világa - és nem a műszaki pálya.

Járt a debreceni Csokonai színházba is, és ösztönösen alakult ki benne a vágy, hogy egyszer ő maga is a színpadon álljon... Igaz, negyedévesként csak az apjának árulta el, hogy színész akar lenni: megegyeztek, hogy az édesanyját nem izgatják fel ezzel... És persze, segített a kollégium szép doktornője is, ak betegnek nyilvánította, amikor kiderült, hogy a színművészeti első felvételijére, már tavasszal sor kerül. A szőke, pattanásos fiatalember a kollégiumi betegszobában tanulta, öreg Tiborc panaszát a Bánk bánból. Bagdi tanár úr, akinek a betegszoba mellett volt a szolgálati lakása, később elárulta: már ő is kívülről fújta a verseket, monológokat, annyit hallotta a falon átszűrődni...

Hegedűs D. Géza színművész színesen adta elő saját életmeséit, no és persze, költészetről is beszélt (Fotó: Lovász Lilla)

No és persze, hallhattunk a másik kollégiumról, a budapesti színművészeti Vas utcai szállásáról, ahol jóval szabadabb világ fogadta. Ráadásul ott laktak a lányok is, akik puszta jelenlétükkel annyi mindenben segítenek a férfiembernek - tette hozzá Hegedűs Géza mosolyogva - önismeretre nevelnek, no meg higiéniai igényességre...

Hát csoda, ha a művész teljesen megfőzte a tinilányokból álló hallgatóságot? Így aztán az életmese után jöhetett az irodalom. Hegedűs D. Géza évtizedek óta a Vígszínház tagja: 73-tól előbb gyakornokoskodott ott, majd a társulat tagja lett. Színészként volt alkalma találkozni Nemes Nagy Ágnessel is - mesélte -, a 70-es évek végén a Bartók emlékházban, egy zenés, irodalmi matinén ott volt a szigorú, szép költőnő is, akinek ő a verseit mondta. "Feddő szavakat nem kaptam – mesélte -, kedves volt, barátságos: szép emlékként őrzöm a találkozást"

Nemes Nagy Ágnes költészete egészen más, mint az elődöké, mégis folytatója is egyúttal a Nyugat szellemiségének – fejtette ki a színész. Nem véletlen, mondta, hogy egész könyvnyi tanulmányt is írt Babits Mihályról, aki a Nyugat folyóirat szerkesztését Osváth halála után átvette. Mértékadó volt Nemes Nagy Ágnesnek és nemzedékének Babits, és az ő esztétikai felfogása.

Hegedűs D. Géza nem csak ebből a tanulmányból idézett, de azokból az írásokból, amelyeket Nemes Nagy Ágnesről írtak a kortársai. Hallottunk részletet Szabó Magda visszaemlékezéséből: egy időben az azonos mentalitású és világlátású írópárosok nagyon közel laktak egymáshoz: Szabó Magda és Szobotka Tibor, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs, Mészöly Miklós és Polcz Alaine összejártak. Szellemi közelséget is éreztek egymás iránt ezek a párok a nehéz Rákosi-korszakban, amikor Nemes Nagy Ágnes és írótársai nem is publikálhattak, magyarázta a gyerekeknek Hegedűs D. Géza, aki Szabó Magda után Ottlik Géza Nemes Nagy Ágnesről írott remekét is felolvasta a diákoknak, végül nagyszerű Nemes Nagy Ágnes versek tolmácsolásával ajándékozta meg a hallgatóságot.

A rendhagyó irodalomóra másfélórásra kerekedett, de talán a diákok sem bánták. A színészt viszonzásul sikerült meglepni az ajándékkal, amit a gyerekektől kapott: egy róla készült igen jól sikerült portrét, amit Tóth Diána, a Tóparti gimnázium művészeti szakközépiskolása készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!