Kultúra

2012.12.18. 13:46

Az Animono és a Start díjai a Gyerekszem filmfesztiválon

Székesfehérvár - Kiválóan szerepelt az Animono filmkészítő műhely és a Start kreatív csoport a Gyermekszem filmfesztiválon. A díjakat nemrég osztották ki a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Mindkét  székesfehérvári alkotó csoport a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában  működik.  Az Animonót Debreczeni Katalin, a Startot  lánya, Hegedűs Hanna Léna  vezeti.

A fesztivál előzsűrije  74 filmet válogatott  be a versenyprogramba.  A mezőnyben  a magyar  alkotásokon kívül  szlovák, horvát és orosz műhelyekben készült 19 munka is szerepelt.   Az elismeréseket  három kategóriában osztotta ki a zsűri,  és a fehérvári művek a Kicsi a bors, de erős   nevű szekcióban versengtek. Itt   fődíjat kapott a szakemberektől a Start kreatív csoport  Különös utazás című animációja.

Egy kép  a Különös utazás című díjnyertes, fődíjas Start-filmből (Fotó: Start csoport)


A  Start még két további elismerésben részesült. Stúdió különdíjjal jutalmazták,  a Mégikus törzs című alkotás pedig  különdíjat érdemelt. Az Animono a   diákzsűri fődíját  nyerte el  Az öreg pék című   filmért, továbbá különdíjjal ismerték el  a Mese című művet.

A 13-19 évesek  alkotásait bemutató Ifjú titánok kategóriában  Jaspers Sebastian vihette  haza a fődíjat a Kiút című filmjéért,  a diákzsűri pedig a szlovák  Andrea Jacevicova: Premena című munkájának ítélte a legjobbnak.  A Gyerekszem-öregszem   szekcióban felnőttek nevezhettek, 19 éves koruk előtt készített munkáikkal.  Idén Gutema Dávid  és Mikulán Dávid  közös  produkciója,   a  Téves történetek bizonyult a legjobbnak, a  diákzsűri is őket díjazta, a Sanyiékért.   A közönségdíjat  a pesterzsébeti József Attila Általános Iskola A szerencse forgandó  című filmje, illetve a Tánc és én című   alkotás kapta.

Az elismeréseket odaítélő zsűri tagja volt  Bollók Csaba, Kocsis Ágnes, Schwechtje Mihály és Martus Éva,  míg a diákzsűri   az egri főiskola  filmszakos  hallgatóiból állt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!