Kultúra

2011.02.16. 16:55

Médiatörvény - Magyar néppárti EP-képviselők a kormány és az EB megállapodásáról

A szerdai megegyezés értelmetlenné és okafogyottá teszi az Európai Parlamentben (EP) a magyar médiatörvény ellen benyújtott baloldali határozattervezetet - hangsúlyozta nyilatkozatában a magyar néppárti EP-képviselőcsoport.

MTI

 "A magyar kormány és az Európai Bizottság mai, médiatörvénnyel kapcsolatos megállapodásával végleg kifulladt a szocialisták által gerjesztett lejárató kampány" - olvasható a nyilatkozatban.
A magyar néppárti EP-képviselők szerint a magyar szocialista EP-képviselőknek "vissza kell vonniuk aláírásukat a tévedéseken alapuló és pusztán politikai célokat szolgáló előterjesztésről. Amennyiben ezt nem teszik, végleg bebizonyítják: céljuk kezdetektől fogva nem a médiatörvény megváltoztatása, hanem a magyar kormány nemzetközi színtéren történő lejáratása volt. Azé a kormányé, amely a választók akaratából nyolc év korrupt és alkalmatlan szocialista kormányzásának vetett véget".
Felszólították az MSZP EP-delegációját, hogy "fejezze be az ország érdekeivel ellentétes felelőtlen politizálást, és haladéktalanul tegyen meg mindent a határozattervezet visszavonása érdekében".
Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője Brüsszelben jelentette be, hogy Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában megállapodott.
Kroes nyilatkozatban üdvözölte a magyar fél által az uniós végrehajtó testülettel közölt módosításokat. 
 "Nagyon örülök, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek a médiatörvény olyan módosításába, aminek nyomán az eleget tesz az EU-jognak - beleértve az Alapvető Jogok Chartáját - az általunk felvetett szempontokból. Tovább figyeljük a helyzetet, és szorosan együttműködünk a magyar hatóságokkal annak biztosítása érdekében, hogy a változtatásokat, amelyekben most megállapodtunk, beillesszék a magyar jogba, és hogy a felülvizsgált törvényt következetesen alkalmazzák a gyakorlatban" - hangsúlyozta nyilatkozatában az EU-biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!