Kultúra

2011.01.11. 11:55

Médiatörvény - A néppártiak kifogásolják a liberális közmeghallgatás módját

Az Európai Parlament liberális frakciója a közmeghallgatáson súlyosan megsértette a véleménynyilvánítás szabadságát. A képviselőcsoport a magyar kormány ismételt hivatalos kérésének ellenére sem biztosította annak méltó részvételét a vitában. Ez az eljárás méltatlan Magyarországgal szemben, és ellenkezik a parlament és az Európai Unió szellemiségével - olvasható a magyar néppárti frakció MTI-hez eljuttatott közleményében.

MTI

A frakció szerint az EP intézménye lehetőséget biztosít a különböző véleményeket felvonultató, európai szellemiségű vita lefolytatására a médiatörvénnyel kapcsolatban.
"Európai demokratákként a delegáció a legmesszemenőbbig nyitott ilyen konstruktív, a vélemények sokszínűségén alapuló eszmecserékre. Reménykedtünk abban, hogy az elmúlt hetek gyakran téves híreire alapozott vitái után az Európai Parlamentben kiegyensúlyozott, a támadott felet is meghallgató vitára kerülhet végre sor. Sajnos csalódnunk kellett" - áll a dokumentumban.
A képviselőcsoport értetlenül áll a liberális frakcióvezető döntése előtt, Guy Verhofstadt ugyanis "a magyar kormány többszöri hivatalos kérése ellenére sem biztosította annak méltó részvételét" a témában rendezett keddi meghallgatáson".
"E döntés értelmében magyar előadóként csak és kizárólag a társadalmi támogatottság hiányában az Országgyűlésből kiesett SZDSZ volt politikusai és prominensei szerepelnek, megakadályozva, hogy a témáról valamennyi fél álláspontját méltóan felvonultató vita és kiegyensúlyozott kép alakulhasson ki" - írja a magyar néppárti frakció.
"A képviselőcsoport szomorúan veszi tudomásul, hogy az EP liberális frakciója és Verhofstadt frakcióvezető úr politikai alapon tesz különbséget vélemény és vélemény között. Ez az eljárás méltatlan Magyarország számára, s felfedi a Magyarország ellen indított politikai támadássorozat valós természetét" - zárul a közlemény.
A Európai Parlament brüsszeli székházában közmeghallgatáson az előzetes tájékoztatás szerint Konrád György író videoüzenetben szól a résztvevőkhöz. Az eseményen részt vesz mások mellett Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadsággal foglalkozó volt megbízottja, volt szabad demokrata képviselő és Majtényi László egykori adatvédelmi biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!