Kultúra

2010.12.09. 15:08

Médiatörvény: külön szabályozást kér a nyomtatott sajtóra a Magyar Lapkiadók Egyesülete

A médiaszektor nyomtatott ágának gyorsított elhalásától, a független információk körének szűkülésétől tart a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöksége, amennyiben a médiatörvény jelenlegi, alapvetően az elektronikus médiumokat szabályozni kívánó tervezete a nyomtatott médiára is érvényes lesz

Vas Népe

Az MLE szerint a törvényjavaslat több ponton alkotmányellenesnek bizonyulhat, és sérti a vélemény-nyilvánítás és a sajtó szabadságát érintő egyetemes elveket. A szervezet aggályosnak tartja azt is, hogy a tág jogértelmezési lehetőségek miatt kiadói bírságokat szabhat ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes szerkesztőségi tartalmak megjelenése után. A hatóság a lapkiadókat akár 25 millió forintos, a kiadók, szerkesztőségek felsővezetőit 2 millió forintos bírsággal is sújthatja - mutat rá a dokumentum, amely kiemeli, hogy ezek a tételek ellehetetleníthetik a kiadókat, és elriaszthatják a tényfeltáró újságírástól az újságírókat, szerkesztőket.
   
A tervezet elfogadásával megszűnne az információs források eddigi védelme, sőt, ez nemcsak az újságírókra terjedne ki, hanem az egyes ügyekben érintettekre is - fogalmaz a közlemény. "A jogalkotók az európaitól eltérő pályát választanak a nyomtatott és elektronikus sajtó túlszabályozásával, hiszen a nemzetközi trend épp a fordítottját mutatja annak, ami hazánkban történik" - írta a szervezet.
   
Ezért a lapkiadói egyesület globális szolidaritási alap létrehozását kezdeményezi, amely az egyes országok, s így Magyarország hatóságainak "esetleges önkényes lépései esetén kíván majd anyagi támogatást nyújtani az egyes kiadóknak, vezető újságíróknak."
   
Az MLE rámutat, hogy a gazdasági válság következtében csökkenő hirdetési bevételek továbbra is költségcsökkentésre, elbocsátásokra és áremelésekre kényszerítik a kiadókat. Csökkenni fognak a reklámbevételek, a tartalmi színvonal és az olvasói érdeklődés.        
   
Erre az MLE vélekedése szerint egyedül az a megoldás, hogy a nyomtatott sajtóra vonatkozó törvényi rendelkezéseket a törvényalkotó leválassza a jelenlegi tervezetről, és külön törvényben szabályozza - zárul a közlemény.
   
A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló, a médiafelügyelet és a médiapiaci szereplők jogait, illetve kötelességeit összefogó, többek között média-monopóliumok megakadályozásáról, műsorkvótákról, médiapiaci szereplőkre kiróható szankciókról szóló 174 oldalas jogszabálytervezetet Rogán Antal, Cser-Palkovics András és Menczer Erzsébet fideszes parlamenti képviselők november 22-én nyújtották be. A tervezethez összesen 185 módosító indítvány érkezett a parlamenti pártok részéről. Az indítványról a tervek szerint december 20-án szavaz az Országgyűlés.

 

OLDALTÖRÉS: A MÚOSZ elutasítja az új törvény tervezetét


A MÚOSZ elutasítja az új törvény tervezetét


A MÚOSZ elutasítja az új törvény tervezetét


A MÚOSZ elutasítja az új törvény tervezetét


    Budapest, 2010. december 9., csütörtök (MTI) - A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elutasítja a készülő új médiatörvényt, mivel az a médiát "egy alkotmányosan eleve kifogásolható konstrukciójú hatóság jogkörébe vonja", és ezzel a demokratikus nyilvánosság egészét fenyegeti; a MÚOSZ a tervezet visszavonását javasolja.


    A MÚOSZ elnöksége csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint alapvető kifogásaikat elküldték az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának november 30-án, de válasz ezekre nem érkezett. Felhívják a figyelmet arra, hogy a tervezet a média működésére vonatkozó hatósági korlátozásokkal a véleménynyilvánítás alkotmányos jogát sérti, e jog határait hatósági megítélés korlátai közé igyekszik szorítani.
    Hozzáteszik: a sajtó egészét a független bíróságok ítélkezése alól "kiszervező", vagy a bírósági jogosultságokat hatósági jogosítványokkal megkettőző, a média tartalmi kérdéseiben is hatósági jogköröket létrehozó minden törekvés a demokratikus nyilvánosság, a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyos megsértése.
    Az újságíró-szervezet a közmédia és a médiafelügyelet intézményeit alapjaiban átalakító tervezet visszavonását és az alkotmányossági aggályokat is felvető törvényelemek újragondolását javasolja "a sajtó szabadságának európai normái alapján".
    A MÚOSZ a sajtóbizottságnak korábban küldött levelében többi között azt írta: ha elfogadják a benyújtott tervezetet, a médiaalkotmányban általános deklarációként megfogalmazott normák konkrét hatósági megítélése és szankcionálása válik lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!