Kultúra

2010.06.03. 14:13

Játékos művészkedés

Székesfehérvár - Jópofa akcióval rukkolt elő a Kortárs fesztiválra a diákhitelük összegéért eladott festményükkel hírnévre szert tett Borsos-Lőrinc alkotópáros, vagyis Lőrinc Lilla és Borsos János. Internaktív tárlatukkal a Műhely kávézóba betérőket ösztönzik rajzolásra, festésre június közepéig.

Bokros Judit

A művészházaspár - amelynek mindkét tagja a fehérvári Tóparti gimnázium művészeti tagozatáról röppent ki, majd a képzőművészeti egyetemen végzett - Besorolás alatt címmel ötlötte ki legújabb projektjét. A Műhely falára létező és kitalált művészettörténeti stílusokat jegyeztek föl különböző, egymást átfedő halmazokba, és a megnyitón arra invitálták a jelenlévőket: alkossanak - rajzoljanak, fessenek - valamit, amit aztán ők elhelyeztek abba a halmazba, amibe szerintük tartozik. Mindezt persze teljesen szubjektív módon, nem komolyan, de mégis, a kép jellegzetességeit figyelembe véve (ezért is a Besorolás alatt cím). Így kerülhettek rajzok a klasszikusan szép, hiperrealista, az antiművészet és még ki tudja, hányféle fantázianevű kategóriákba.
Az alkotók bevallott célja a művészettörténet, a művészet legújabb kori, sokszor feltupírozott, de különösebb tartalommal nem rendelkező fogalmainak kifigurázása, s annak megmutatása: tulajdonképpen bárki alkotóvá válhat. Lilla szavaival élve akár művésszé is, hiszen az ösztönös, hirtelen megmutatkozó tehetség különösebb háttértanulás nélkül is lehet zseniális, figyelemfelkeltő. Ezzel az állítással lehet egyetérteni vagy vitatkozni, mindenesetre az akció célja most az, hogy minél több embert vonjanak be egy közös alkotófolyamatba, megmozgatva a fantáziát, fejlesztve a kreativitást. Lilláék szerint ugyanis sokkal több hasonló, közösségeket összekovácsoló, a művészet hétköznapjainkban betöltött szerepét növelő programra lenne szükség.  
Úgyhogy aki egy kis formabontó alkotásra vágyik, látogasson el a Műhelybe, ahol vélhetően lesz lehetősége arra, hogy június közepéig kibiggyessze művét az általa választott kategóriába. Merthogy Lilláék csak a megnyitó napján voltak jelen, de talán nélkülük is kedvet kapnak páran a sokszínű tárlaton való szerepléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!