Kultúra

2010.01.21. 12:49

Átadták a Magyar Kultúra Követe címeket

A magyar és nemzetközi kulturális élet hat kiemelkedő személyisége: Eszenyi Enikő színművész, Forgács Péter filmrendező, médiaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Tarr Béla filmrendező, valamint Juliet Kinchin, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma kurátora és Kobajasi Ken-Icsiro karmester kapta idén a Magyar Kultúra Követe címet.

MTI

Az elismeréssel járó oklevelet Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kultúra napja, január 22. alkalmából adta át a kitüntetetteknek a Magyar Tudományos Akadémián. Kobajasi Ken-Icsiro nem volt jelen az ünnepségen, ő később veszi át az oklevelet.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a díjátadáskor rámutatott, hogy a cím megalapításakor arra kérték a kultúra különféle területein alkotó művészeket, szakembereket, hogy "folytassák, amit eddig tettek. Nem várunk tőlük többet és mást". Ne változzanak, maradjanak, azok, akik eddig voltak, csak fogadják el a felkérést: művészetüket és személyüket, tevékenységüket e cím birtokában vessék latba - tette hozzá.
Véleménye szerint a Magyar Kultúra Követe rangját az adja, hogy a cím viselői egy olyan "klub" tagjai lesznek, amelynek személyiségei 2007 óta a hazai és a nemzetközi életben is kiemelkedők, Fehér Lászlótól Konrád Györgyig. Az előző évek követei közül ők ketten jelentek meg a 2010-es átadáson.
Jó ideje minden médium és a közbeszéd a válság körül forog, a miniszter úgy vélte, aki csak a válságról képes beszélni, az gyengébben fog kikerülni e helyzetből, mint ahogy belesodródott. "A kultúra embereinek rá kell világítaniuk, hogy ami a középkorban a föld volt, az újkorban egy gyár, az a vagyon a XXI. században a megszerzett tudás, az oktatás, a kultúra és az innováció." Magyarország bővelkedik tehetségekben, becsülni és bánni tudni kell velük.
A címmel elismertek közül Juliet Kinchin hangsúlyozta: nagyon megérintette a felkérés, hiszen szakmai és magánéletének egyaránt fontos része magyar kultúra. A New York-i Modern Művészetek Múzeumának vezető kurátora 1983 óta jár rendszeresen Magyarországra, ekkor rendezte első kamara-kiállítását. Az Extremely Hungary amerikai kulturális évad kapcsán kifejtette: folytatandó, eredményes kezdeményezésnek tartja, hogy a kulturális tárca a külföldi kulturális intézeteken és évadokon keresztül népszerűsítse a magyar kultúrát a világban. 
A 2007-ben alapított elismerést azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományozzák, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!