Kultúra

2009.07.06. 02:28

Végső búcsút vesznek Somorjai Ferenctől

Székesfehérvár - Július 7-én 10 órakor a Palotai úti Hosszú temetőben vesznek végső búcsút Somorjai Ferenc zenetanártól, karnagytól, aki június 11-én, életének 86. évében hunyt el.

Fejér Megyei Hírlap

Mindnyájunk Feri bácsija valóságos zenei intézmény volt, csak úgy emlegettük, mint a város fő zenei igazgatóját. Nem véletlenül, hiszen - aktív korában - az egyik legismertebb ének- és zenetanárként tartották számon, emellett pedig a város zenei életének utolérhetetlen szervezője volt - egészen haláláig. A filharmóniával közösen olyan hangversenysorozatokat hozott létre, amelyek látogatottsága, sikere igazolta: műsorválasztása, szakértelme biztos tájékozódási pont mindenki számára.

Somorjai Ferenc 1949-ben szerzett diplomát a Zeneművészeti Főiskola zongora és zenetanár szakán. A karnagyképzőt Ferencsik János kurzusán végezte el: Ferencsiket tartotta mesterének, az ő igényességét a legfőbb példának. 1946-1963 között általános iskolai énektanárként dolgozott, 1954-től a Vakok Homéros Kórusának karnagya volt l963-ig. Ekkor költözött Fehérvárra, ahol a zeneiskolában tanított zongorát és összhangzattant. De tanított és kórusokat vezetett a Teleki gimnáziumban és a Hunyadi technikumban is, dolgozott az Alba Regia Táncegyüttes zenei tanácsadójaként, és a megyei karnagyi klub titkári teendőit látta el évtizedeken át.

Derűs légkört tudott maga körül teremteni: tanítványai ezért is szerették, s olyannyira ragaszkodtak hozzá, hogy felnőttként is kérték tanácsait. Amikor a fehérvári önkormányzat megalapította a Fricsay Richárd zenei díjat - amellyel évente azokat ismerik el, akik kimagasló érdemeket szereztek a város zenei kultúrájának fejlesztésében - természetes volt, hogy ezt a díjat elsőként Feri bácsinak ítélték. Kiemelkedő zeneszervezői életútját a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével is elismerték.

Szerkesztőségünkben is sokáig állandó vendég volt. Olykor ellentmondást nem tűrve szólt ránk: haladéktalanul adjunk hírt a soron következő koncertről. Mi pedig megadóan és örömmel engedelmeskedtünk, mert tudtuk, a célunk ugyanaz: felhívni a közönség figyelmét a kulturális értékekre... Két éve tolókocsiba kényszerült, de nem adta fel, fáradhatatlanul dolgozott, koncertet szervezett a betegágyból is. A halála előtti utolsó napokban is az érdekelte: jól haladnak-e az idei Harmonia Albensis koncertsorozat szervezőmunkálatai? Az idei templomi koncertek sajnos, már nélküle kezdődtek el: Feri bácsit nehéz lesz pótolni...

Somorjai Ferencet a város önkormányzata saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!