Kultúra

2009.06.11. 02:28

A képek nyelve legyen tananyag!

FMH-információ - Filmes oktatást az iskolába! - ezzel az üzenettel ért véget az Európai Filmakadémia találkozója, amelyen húsz vezető filmes szakember és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke tanácskozott Ruhrban.

Fejér Megyei Hírlap

Az Európai Imidzs elnevezésű agytröszt találkozóján a neves filmesek - akik között rendezők, írók, színészek, forgalmazók és oktatók egyaránt voltak - egybek között tárgyaltak a filmekkel kapcsolatos kalózkodásról, a filmek országhatáron túli forgalmazásának nehézségeiről. Wim Wenders, a világhírű rendező, a németországi tanácskozás egyik házigazdája úgy fogalmazott: az új filmes generáció alkotói már határok nélkül, szabadon mozoghatnak Európában, ám briliáns filmjeik lényegesebben kevesebbet utaznak, mint ők.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a filmek az európai kultúra gazdagságát, változatosságát is képesek megmutatni: ezért a képek nyelve Európában az új közvetítőnyelvvé válik. Ezért a tanácskozás résztvevői az Európai Unió tagországaihoz felhívást intéztek, miszerint legyen a filmnyelv tanítása is kötelező az iskolákban. Több neves filmes - köztük Oscar-díjas rendezőnk, Szabó István - pedig felajánlotta segítségét az európai filmgyártás népszerűsítésében. Vállalták, hogy az európai film nagyköveteként országainkban is megismertetik a grémium álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!