Kultúra

2009.04.15. 02:28

Checca és sógora, Fortunato

Székesfehárvár - A férfiak a tengeren halásznak, a nők csipkét vernek, pletykálkodnak... Goldoni darabjában nincs is abszolút főszerep: remek szerepek vannak, amelyek jó lehetőséget kínálnak minden színésznek.

Gábor Gina

Mi a készülő előadás két szereplőjét, Váradi Eszter Sárát és Gerner Csabát kérdeztük. Ők egy családhoz tartoznak a darabban: Gerner Csaba formálja meg Fortunatót, akinek felesége Libera (Zsurzs Kati), de a párral együtt él Libera két húga is: Orsetta (Jónás Andrea) és Checca, akit Váradi Eszter Sára alakít.

- Csaba tehát az én darabbéli sógorom - magyarázza Eszter Sára, akit arról faggattam: milyen lány Checca?

- Ő a legfiatalabb leány a családban: most kezd felébredni a női öntudata. Szeretné, ha végre őt is igazi nőnek tartanák, és nem kis tejfelesszájúnak. Akaratos lány, aki nagyon szeretne férjhez menni. A baj csak az, hogy egy jegyben járó vőlegényre vet szemet... A történet egy kis olasz halászfaluban élő, szenvedélyes emberekről szól: az ő érzéseiket kell megmutatnunk. Két család viszálykodik egymással - Csiszár Imre a mi darabbéli famíliánkat tréfásan Montague-nak nevezte, a másikat pedig Capuletnek... No persze a viszály itt - ellentétben Rómeó és Júlia történetével - vígjátéki helyzetekkel szolgál. Mindkét famíliában eladósorban lévő lányok vannak: ez is konfliktusforrás, hiszen ebben a halászfaluban több a nő, mint a férfi. Ráadásul a férfiak hónapokig a tengeren vannak...

Eszter Sára tavaly a Kolpert úr című előadásban már dolgozott együtt Csiszárral:

- Mi, akik szerepeltünk a Kolpert úr-ban nagyon vártuk, hogy újra vele dolgozhassunk, mert óriási élmény volt számunkra. Olyasmiket hozott ki belőlünk, amiről azt se tudtuk, hogy bennünk van... Imre híres a szigoráról, és arról, hogy pontos munkát vár. Nem bánom, ha egy rendező odamondogatósabb - a cél szentesíti az eszközt: a lényeg, hogy mindenki a legtöbbet nyújtsa! A lelkemet majd a családom simogatja - a rendezőnek nem ez a dolga.

Gerner Csaba játssza Fortunatót, aki rettenetesen hadar. Időnként persze, a közönségnek pontosan értenie kell, hogy mit mond:

- Azt az instrukciót kaptam a rendezőtől, hogy legyen szakaszos a beszéde - mondja erről Gerner Csaba. - Én úgy gondolom, hogy Fortunato két helyen érzi jól magát: a tengeren és az asszony szoknyája mellett. A tenger és az asszony hiányában elveszíti a magabiztosságát, és gyorsabban kezd beszélni... Úgy látom, azért képes családfőként fellépni, ha nagy baj van, férfiként viselkedik, amikor kisebb gond akad, megbújik az asszony a háta mögött.

Gerner Csaba is dolgozott már Csiszár Imrével:

- Régen, még a Gyulai Várszínházban, kezdőként találkoztam vele, igaz, akkor még csak statisztaként: kemény próbafolyamatra emlékszem. Számomra azért is ismerős az ő munkamódszere, mert a tanítványaival is volt alkalmam együtt dolgozni. Én szeretem, ahogy Csiszár Imre próbál, azt, hogy pontos elképzelése van a figurákról, a produkció egészéről. Ő a lényegre törő instrukciókkal leteszi a talpköveket, ez segít abban, hogy ennek ismeretében és szellemében fokozatosan építsem fel a figurát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!