Kultúra

2009.02.04. 03:28

Szép Péter kollekciója a Csók Képtárban

<b>Székesfehérvár</b> - Ma a História-sorozatra, 7-én az Osztrák-magyar válogatottra várja az érdeklődőket a múzeum.

Zágoni Erzsébet

A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében folytatódik a História-sorozat, amelynek mai vendége Zsoldos Attila történész lesz, aki a magyarországi megyerendszer kialakulásáról tart előadást 16.30-kor.

Szombaton Osztrák-magyar válogatottra várják az érdeklődőket. Magángyűjteményi sorozat indul, az első alkalommal Szép Péter kortárs kollekciójának színe-javát állítják ki a Csók Képtárban. A műgyűjtő főleg a nonfiguratív, az absztrakt és az informel művészet kedvelője, a másodlagos jelentést is hordozó képi világ áll hozzá közel. Válogatásában a magyarok mellett osztrák művészek alkotásait is megismerhetjük. Ízelítőül néhány jeles, neves magyar művész, akik szerepelnek a válogatásban: Bak Imre, Bukta Imre, Frey Krisztián, Hincz Gyula, Nádler István, Mulasics László, Schéner Mihály, Soós Tamás, Szirtes János. Izgalmas párhuzamok vonhatók az osztrák és a hazai alkotások között.

A megnyitó február 7-én 11.30-kor lesz, a tárlatnyitó személye is izgalmas, ő is műgyűjtő: Karvalits Ferenc szenvedélye mellett közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!