Külföld

2010.04.29. 08:58

Útonállók támadtak egy autós karavánra Mexikóban

FMH - Egy finn és egy mexikói meghalt, ismeretlen számú külföldi és mexikói emberjogi aktivista pedig eltűnt, miután karavánjukat megtámadták Dél-Mexikóban.

MTI

Egy olasz és egy belga férfi 24 órája eltűnt - jelentették emberjogi csoportok szerda késő este. Az útonállás az Oaxaca állam déli részén található, nehezen megközelíthető indián hegyi város, San Juan Copala közelében történt még kedden.
Egy másik finn és három mexikói aktivista, valamint a mexikói Contralinea folyóirat két újságírója is eltűnt - közölte egy nemzetközi emberjogi hálózat.
Az európai hatóságok még nem erősítették meg, hány és milyen nemzetiségű állampolgár tűnt el a támadás során.
Az eldugott térséget a helyi rendőrség csak szerdán tudta megközelíteni, ekkor találták meg és szállították el a holttesteket.
San Juan Copala a szélesebb körű önrendelkezésért harcoló baloldali csoportok és a helyi uralkodó párt régóta folyó vitájának színhelye. A régióból kivonták a rendőrséget is, hogy elkerüljék a konfliktus további éleződését.
Egy szemtanú szerint a gépkocsikban utazó negyven fő a járműveket elhagyva szétszóródott, amikor a domboldalon rejtőző maszkos fegyveresek tüzet nyitottak rájuk.
A mexikóvárosi finn nagykövet, Ulla Vaisto sürgette a helyi hatóságokat, hogy mielőbb szolgáltassanak igazságot a finn aktivista gyilkosainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!