Külföld

2009.07.30. 17:24

Romák ellen tüntető fiatalokat bírságoltak meg Csíkszeredában - köztük egy magyart is

Budapest - Megbírságolt a román csendőrség Csíkszeredában hat fiatalt - köztük egy magyar állampolgárt -, akik csütörtökön romák ellen tüntettek a székely városban - jelentették román hírügynökségek.

feol.hu

Csíkszereda központjában roma civil szervezetek vonultak fel az ellen tiltakozva, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban a magyar lakosság - szerintük -  rettegésben tartja a romákat. 
    
Csíkszentmártonban júliusban konfliktus robbant ki a helyi magyar és roma lakosság között. A nézeteltérés itt nem fajult tettlegességig, viszont a szintén Hargita megyei Csíkszentkirályon a magyarok felgyújtották egy roma csűrjét, akit egy helybéli magyar  megkéselésével gyanúsítanak.
    
A Romani Criss nevű cigány jogvédő szervezet az esetek kapcsán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti székháza előtt tüntetett korábban. A jogvédő szervezet szerint a magyar többségű önkormányzatok nem védik a roma lakosságot.
    A szervezet eredetileg Csíkszentmártonban akarta megtartani a felvonulást, de a helyi önkormányzattól nem kapott erre engedélyt, ezért választották Csíkszeredát. A megmozdulásra Románia több régiójából mintegy 60 roma emberjogi aktivista gyűlt össze.
    
A romák felvonulását hat fiatal próbálta megzavarni, akik a hírügynökségek szerint romagyalázó felirattal és Árpád-sávos lobogóval jelentek meg a helyszínen. A Mediafax hírszolgálati iroda szerint az ellentüntetés résztvevői a Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) és a Magyar Gárda tagjai. Az Agerpres állami hírügynökség csak a HVIM-et említi.         
    A Hargita megyei csendőrség közleménye szerint a 17 és 36 év közötti fiatalokat azonnal elvezették, majd megbírságolták őket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!