Külföld

2009.06.09. 14:38

Megölték a csecsen szélsőségesek vezetőjét?

Keddi orosz médiajelentések szerint az orosz szövetségi erők végeztek hétfőn Doku Umarovval, a csecsenföldi szélsőségesek vezérével.

feol.hu

Egyes források szerint Umarov a csecsen-ingus határon folyó harcokban kapott halálosnak bizonyuló sebet, mások szerint a szövetségi légierő szétlőtte az őt szállító gépkocsit, megint mások szerint egy különleges műveletben ölték meg a csecsen vezért.
A Kommerszant című orosz lap úgy tudja, hogy a hatóságok június 11-re, Oroszország napjának nemzeti ünnepéhez szándékoznak időzíteni Umarov halálának hivatalos bejelentését. A lap több szakértőt idézve azt írta, hogy nem várható jelentős változás a kaukázusi helyzetben a csecsen vezér likvidálásától.
Az oroszellenes fegyveresek szócsövének számító Kavkazcenter.com internetes hírportál tagadta kedden Umarov halálhírét. "A Kaukázusi Emirátus egy képviselője jelezte a Kavkazcenter szerkesztőségének, hogy a Doku Umarov emír sérüléséről és haláláról szóló kijelentések nem felelnek meg a valóságnak" - olvasható a hírportál keddi jelentései között.
Doku Umarov 1964-ben született. A grozniji kőolajipari egyetemen szerzett diplomát. A nyolcvanas években elítélték gondatlanságból elkövetett emberölésért. 1994-96-ban aktívan részt vett a csecsenföldi harcokban. Számos fontos posztot töltött be a szakadárok által kikiáltott "Icskerija" csecsen köztársaságban, de emberrablásokban való közreműködése miatt leváltották 1998-ben. A továbbiakban számos, nagy visszhangot kiváltó terrorakcióban vett részt. Őt tartották a több mint 300 halálos áldozattal járó beszláni iskolai túszejtés irányítójának is - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.
2006 nyarán Umarov "Icskerija" elnöke lett. 2007-ben meghirdette "az orosz Észak-Kaukázus több köztársaságát felölelő muzulmán állam, a Kaukázusi Emirátus" megalakulását. 2007 októberében nyilvánította magát "a Kaukázus emírjévé", hangoztatva, hogy már nemcsak Csecsenföld függetlenségéért, hanem "az egész Kaukázus felszabadításáért" küzd. Dzsihádot - szent háborút - hirdetett Oroszország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Izrael ellen, s kilátásba helyezte a saría (iszlám törvénykezés) bevezetését. A sajtó már többször is halálhírét költötte, de eddig mindig túlélte az ellene indított orosz akciókat.  (Az orosz szövetségi erők ölték meg Umarov elődeit, köztük Dzsohar Dudajevet, Aszlan Maszhadovot és Samil Baszajevet.)

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!