Külföld

2011.04.21. 12:58

Líbia - Lavrov aggódik a nyugatiak esetleges szárazföldi beavatkozása miatt

Oroszországot aggasztja a líbiai helyzet, és úgy véli, hogy a nyugati szövetségeseket nyilvánvalóan belerángatják a szárazföldi hadműveletekbe - jelentette ki az orosz külügyminiszter csütörtökön Ljubljanában.

MTI

Szergej Lavrov szerint beláthatatlan következményei lehetnek az eseményeknek. A politikus azt követően fejtette ki véleményét, hogy tárgyalt szlovén partnerével, Samuel Zbogarral.

Úgy vélte: a nyugati katonai tanácsadók küldése Líbiába a felkelés támogatására egyértelműen azt jelenti, hogy szárazföldi beavatkozás történik a konfliktusba. Rámutatott, számtalan hasonló példa van a történelemben arra, hogy tanácsadókat küldtek, és a küldetés hosszú évekig tartott, emberek százai, ezrei haltak meg minden oldalon. Oroszország éppen ezért rendkívüli módon aggódik a líbiai történések miatt - tette hozzá.

Kitért a Jemenben kialakult helyzetre is. Hangoztatta, hogy a szemben álló feleknek egymás között kellene megállapodniuk. Mint mondta, sok arab országban az ellenzék által kezdeményezett követelések igazságosak, de gyakorta megesik, hogy miközben segítséget külföldről várnak, nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni. Maguknak kell megállapodni egymással, nem lehet arra számítani, hogy majd valaki segítséget nyújt nekik ebben - fejtette ki Lavrov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!