Külföld

2010.03.20. 05:49

Kínos hiba: terroristák helyett tűzoltókat kerestettek

Kínos hibát követtek el a francia és a spanyol hatóságok: miután a héten feltételezett ETA-terroristák Párizs közelében agyonlőttek egy francia rendőrt, a két ország illetékes szervei pénteken képeket hoztak nyilvánosságra az elkövetőkről. Ezek azonban a veszélyes "ETA-terroristák" helyett öt katalán tűzoltót mutatnak, akik vakációzni jöttek Franciaországba.

MTI

 A képek közzétételének az volt a célja, hogy a spanyol és a francia szervek a lakosság segítségét kérjék a terroristák felkutatásához és elfogásához. A tűzoltók otthon maradt családtagjai azonban felismerték szeretteiket, s azonnal értesítették őket, ők pedig telefonáltak katalóniai társaiknak: így derült fény a tévedésre. A képek egyébként egy nappal a gyilkosság előtt készültek, s öt fiatal férfit mutatnak egy francia boltban.
A bűneset még kedd este történt Dammarie-les-Lys településen. A beszámolók szerint néhány ember éppen kocsikat lopott el egy használtautó-kereskedésből, amikor egy járőr igazoltatni akarta őket. Ekkor hárman vagy négyen - köztük egy nő - tüzet nyitottak rájuk, s egy rendőrt halálosan megsebeztek. Brice Hortefeux francia belügyminiszter utóbb közölte: több tárgyi bizonyíték van arra, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi terrorszervezet tagjai felelősek rendőr haláláért. 
 Az év eleje óta az ETA 32 tagját fogták el Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Köztük volt a szervezet legfőbb parancsnoka, Ibon Gogeascoetxea Arronategui is, akit február 28-án Franciaország északnyugati részén vettek őrizetbe.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!