Külföld

2009.01.25. 12:14

Izrael beismerte a foszfor használatát Gázában

<b>Izrael</b> - Hetekig tartó tagadás után az izraeli hadsereg elismerte, hogy a sűrűn lakott gázai övezet elleni támadások során fehérfoszforos füstbombákat is bevetett.

nincs nev

A nemzetközi sajtó már január elején beszámolt a fehérfoszfor-tartalmú füstbombák bevetéséről, és az incidenseket a szemtanúk beszámolói mellett fényképek is megörökítették. 

A foszfortartalmú füstbombákat a hadműveletek során a csapatmozgások álcázására használják: a lehulló lövedékek hevesen égő töltete sűrű, lassan oszló füstfüggönyt képez. Mivel az égő fehérfoszfor nagyon súlyos sérüléseket okoz és mérgező, a fegyvert ezért csak harctéren, álcázásra szabad használni, élőerő ellen, ráadásul lakott területen tilos bevetni - írja az Index. 

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Jigal Palmor csak most pénteken ismerte el a foszfor használatát, de hozzátette, hogy a füstbombákat nem törvényellenes módon vetették be, és lehetséges, hogy egyes eljárások törvénytelenek voltak, ám ezeknek a végére járnak. 

Mivel Izrael nem írta alá a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó egyezményt, az ország ellen ott nem lehet eljárást indítani - közölte az Index.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!