Külföld

2011.10.05. 17:06

Figyelmeztető robbantás az Európai Unió koszovói missziójának

Robbanás rázta meg szerdára virradóra Kosovska Mitrovica északi, többségében szerbek lakta városrészét; a csak anyagi kárt okozó cselekményt feltehetően az Európai Unió koszovói missziójának szóló figyelmeztetésül szánták.

MTI

A koszovói rendőrség közleménye szerint a robbanószerkezet nem sokkal éjfél után lépett működésbe egy, a rendőrállomás mögött található lakóépület parkolójában. A robbanás következtében megrongálódott egy gépkocsi, amelynek tulajdonosa tolmácsként dolgozik az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójánál (EULEX).
   
A szinte kizárólag szerbek által lakott Észak-Koszovóban a helyzet július végén éleződött ki, amikor a pristinai kormány különleges rendőri egységei megkísérelték ellenőrzésük alá vonni a Jarinje és Brnjak átkelőket. A szerbek azóta többször is tiltakozó megmozdulásokat tartottak, a közelmúltban pedig súlyos fegyveres incidens is történt Jarinjénél.
   
Belgrád és az észak-koszovói szerbek azzal vádolják az átkelőket ellenőrző nemzetközi békeerőket (KFOR) és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi misszióját (EULEX), hogy az ügyben nem semleges félként lépnek fel, hanem Pristina pártját fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!