Külföld

2011.10.12. 16:20

Előre hozott választásokat tartanak Szlovákiában

Robert Fico, a legerősebb szlovák ellenzéki erő vezetője szerdán bejelentette: megállapodásra jutott a távozó kormánykoalíció egyes vezetőivel az euróövezeti mentőcsomag kibővítésének jóváhagyásáról; ennek fejében a koalíció pártjai - nem teljes számban - beleegyeztek abba, hogy március 10-én előre hozott választásokat tartsanak Szlovákiában.

MTI

A négypárti koalíció három pártjának vezetőivel folytatott tárgyalásai után Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője újságíróknak azt mondta: "Szlovákia gond nélkül ratifikálni fogja az euróövezeti mentőcsomagot, (...) ez legkésőbb péntekig megtörténik."

"Csütörtökön a parlament elé kerül a kormány előterjesztése az előre hozott választások 2012. március 10-i megtartásáról. Közvetlenül ezután, ha ezt elfogadták, megkezdődhet a vita a kibővített euróövezeti mentőcsomag jóváhagyásáról" - mondta sajtóértekezletén Fico.

A 150 fős pozsonyi törvényhozásban az együtt tárgyaló három koalíciós pártnak (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - SDKU, Kereszténydemokrata Mozgalom - KDH és Híd - Most) a Smer-SD több mint hatvan képviselőjével együtt kényelmes többsége lehet. A jóváhagyáshoz alkotmányos többségre, azaz legkevesebb 90 támogató szavazatra van szükség.

Szlovákia jóváhagyása az utolsó lépés az euróövezeti mentőcsomag tényleges finanszírozási keretének 440 milliárd euróra, illetve a garanciavállalásokat is tartalmazó keret 780 milliárd euróra növelése előtt, amivel az uniós hatalmak megakadályozni remélik az adósságválság továbbterjedését. Az övezet többi 16 országa már jóváhagyta az intézkedést. Szlovákiának közel 1 százalékkal kellene hozzájárulnia a keret kibővítéséhez.

A szlovák parlament kedd este még elutasította az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kapacitásbővítéséről szóló euróövezeti megállapodást, miután kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS ) párt képviselői nem vettek részt a szavazáson, Fico pártja pedig - a kormány bukására játszva - tartózkodott a szavazástól, amelyet Iveta Radicová miniszterelnök bizalmi szavazással kötött össze.

A Radicová vezette szlovák kormány ezzel megbukott, de ügyvivőként hivatalban marad.

A miniszterelnök a szavazás után felszólította az SDKU, a KDH és a Híd elnökeit, haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat Ficóval a mentőalap kibővítésének támogatásáról. Richard Sulíkot, a parlament elnökét, kinek pártja, az SaS elutasította a mentőcsomagot, pedig arra szólította fel, hogy mondjon le posztjáról. Fico ismét kijelentette: a koalíciót tartja felelősnek a helyzetért, "Szlovákia nemzetközi lejáratásáért", s ennek "politikai következményekkel kell járnia". Ugyanakkor leszögezte: "Szlovákiának csatlakoznia kell az euróövezeti mentőalaphoz.

A kialakult helyzetben az előre hozott választások kiírása volt az az ár, amelyet a koalíciós pártoknak meg kellett fizetniük, hogy megszerezzék a volt baloldali populista kormányfő pártjának szavazatait az ESFS kapacitásbővítésének szlovák támogatásához. A Smer-SD ugyanakkor a márciusi választásokig ellenzékben marad.

Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerdán úgy vélekedett: hibázott a pozsonyi kormánykoalíció, amikor az euróövezeti mentőmechanizmus kapacitásbővítéséről szóló szavazást összekapcsolta a kormány iránti bizalmi szavazással. "Véleményünk szerint hiba volt összekötni a bizalmi szavazást és a mentőöv megszavazását, mert így Robert Fico kezébe adták a megoldást" - kommentálta a fejleményeket Berényi. Ami az MKP-t illeti, Berényi úgy látja, hogy pártjának sürgősen fel kell készülni az előre hozott parlamenti választásra.

Még a szlovák pártok szerdai megállapodása előtt a német kancellár azt mondta: a kormány bukása ellenére bízik benne, hogy Pozsony második nekifutásra megszavazza az ESFS kibővítését. A vietnámi látogatáson tartózkodó Angela Merkel kijelentette: bizonyos abban, hogy az EU október 23-i csúcsértekezletéig az euróövezet összes tagállamának az aláírása rajta lesz az ESFS bővítését rögzítő dokumentumon.

Közös nyilatkozatban szólította fel a szlovák politikai erőket a ratifikálásra az Európai Bizottság, valamint az európai uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke. José Manuel Durao Barroso és Herman Van Rompuy Brüsszelben kiadott közleményükben jelezték: tudomásul veszik a szlovákiai politikai fejleményeket. Bíznak ugyanakkor abban, hogy a szlovák parlament, az illetékesek teljes egészében tudatában vannak annak, hogy az új intézkedések elfogadása kritikus fontosságú az egész euróövezet számára.

Az EFSF kapacitásbővítéséről szóló szlovák szavazás kudarca is arra vall, hogy nem lehet számítani a valutauniót sújtó adósságválság rövid időn belüli megoldására - vélekedett szerdai helyzetértékelésében a Fitch Ratings, amely szerint azonban az euróövezet szétesése továbbra sem valószínű. A legnagyobb európai hitelminősítő londoni központja arra számít, hogy az euróövezet végül eljut egy olyan "hibrid kompromisszumos" megoldáshoz, amely elejét veszi a valutaunió felbomlásának. A Fitch várakozása szerint ez a megoldás nem jelent majd teljes költségvetési uniót, de az euróövezettel szembeni bizalom helyreállításához elégséges lesz. Ebben azonban más nagy londoni befektetési és elemzőházak nem ennyire bizonyosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!