Külföld

2009.05.19. 16:28

Bolíviai ügyészi küldöttség készül Magyarországra

A bolíviai ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja bizonyos magyar állampolgárok kapcsolatát a dél-amerikai országban leleplezett államellenes összeesküvéssel - közölte a keddi bolíviai sajtó.

feol.hu

A La Razón című La Paz-i újság szerint Marcelo Sosa ügyész többek között Révész Tiborral, egy jobboldali magyar csoport vezetőjével szeretne találkozni, akiről az összeesküvést kivizsgáló parlamenti bizottság úgy véli, hogy ő az ügy egyik főszereplője. Az ügyészség a bolíviai külügyminisztérium segítségét kérte, hogy segítsen megszervezni Révész kihallgatását - írta a lap.
Az ügyész azt is kérte a külügyminisztériumtól, hogy járjon el a magyar hatóságoknál annak érdekében, hogy vallomást tegyen Dudog Gábor, Gáspár Dániel és Nagy Tamás Lajos is, akinek a neve szintén felmerült az állítólag Bolívia felosztására és Evo Morales államfő meggyilkolására szőtt összeesküvéssel kapcsolatban.
A terroristának minősített csoport felszámolása közben a bolíviai Santa Cruz városban egy hónapja agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát hármas állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Két társukat: a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadic Astorgát letartóztatták.
A parlamenti vizsgálóbizottság elnöke szerint az április 16-án erőszakkal felszámolt csoport igazi kulcsfigurája nem Rózsa Flores, hanem a korábban a Székely Légió nevű szervezet vezetőjeként azonosított Révész Tibor volt, aki szintén járt Santa Cruzban, de ismeretlen okból távozott. Egy feltevés szerint nézeteltérés alakult ki közte és Rózsa Flores között.
Sosa ügyész ebből annyit erősített meg, hogy Révész szervezte a csoportot, de azt nem tudta megmondani, hogy azon belül milyenek voltak az alárendeltségi viszonyok. Az ügyész párhuzamosan információt kért az Interpoltól is Révészről, aki nem hivatalos információ szerint jelenleg nem tartózkodik Magyarországon, hanem Írországban van. A La Razón szerint Tóásó állítólag azért nem akar vallomást tenni, mert fél, hogy Révész ezt megtorolja a családján.
A La Paz-i ügyészség szándékáról a hivatalos értesítést még nem kapta meg az ügyben illetékes Buenos Aires-i magyar nagykövetség, de Józsa Mátyás nagykövet nem hivatalosan már szintén tud róla. Bolíviának Budapesten nincs nagykövetsége, a két ország a Buenos Aires-i magyar nagykövetségen és Bolívia bécsi képviseletén keresztül tartja a kapcsolatot.

MTI

A bolíviai eseményekről szóló anyagainkat itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!