Külföld

2010.06.16. 14:47

Amerika vegyszerrel támadta Vietnamot - a hatás máig tart

Amerikai és vietnami politikusok, tudósok és egyszerű polgárok felhívással fordultak szerdán az amerikai kormányhoz és donorokhoz, hogy 300 millió dollárral járuljanak hozzá a vietnami háború idején vegyszerrel tönkretett térségek megtisztításához.

MTI

A pénzalapból, amelybe tíz éven át évi 30 millió dollárt kellene befizetniük a címzetteknek, jutna pénz az agent orange nevű lombtalanító vegyszer következtében súlyos egészségkárosodást szenvedett vietnamiak rehabilitációjára is. Az amerikai légierő annak idején több ezer tonna dioxintartalmú vegyszert szórt le Dél-Vietnam fölött, hogy megsemmisítse a termést, illetve a gerilláknak fedezéket nyújtó trópusi erdőket.
 "Felhívásunk témája a vietnami háború egyik legsúlyosabb hagyatéka, egyben a kétoldalú kapcsolatok jelentős zavaró tényezője" - jelentette ki Walter Isaacson, az agent orange/dioxin ügyben alakított amerikai-vietnami párbeszédcsoport társelnöke. Mint hozzátette, a 60-as és 70-es években leszórt lombtalanító vegyszer maradványainak felszámolása jóval olcsóbb lesz, mint amibe a BP olajcégnek a Mexikói-öböl megtisztítása fog kerülni.
Washington eleinte vonakodott foglalkozni a kérdéssel. Képviselői éveken át huzakodtak a vietnamiakkal annak eldöntésén, vajon szükség van-e újabb tudományos kutatásra annak igazolásához, hogy az egészségi gondok és torzszülöttek csakugyan az amerikai légierő gépei által leszórt vegyszer következményei voltak a vietnami lakosság körében.
A párbeszédcsoport 2007-ben alakult meg, anyagi támogatója a Ford Alapítvány, tevékenységét az Aspen Intézet koordinálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!